Sunday, September 9, 2012

pre - ngedet di kota bandung 25 - 29 june 2012 (part 2)


OK meh kita sambung cerita sblm ni, pre - ngedet di kota bandung 25 - 29 june 2012 (part 1)

flight ticket selesai, hotel reservation dah settle, passport dah stand-by, ape lagi ehhh... haaa, jadual cuti² kena ada gak. meh nak share apa yg kami telah plan + aktiviti/jadual sebenar kami di Bandung tempoh hari.

Day 1
3:45pm (Msia) = bye bye Malaysia
4:50pm (Indo) = selamat tiba di Bandara Husein Sastranegara Bandung (bandara = airport)
6:00pm - 6:30pm = supir pick-up @ airport. kemudian melalui 'macet' @ very heavy traffic!
6:30pm - 7:00pm = urusan check-in di Hotel Sensa + welcome drink + sesi melepaskan penat sekejap
*urusan agak lama krn masalah network semasa urusan kad kredit dijalankan.

7:30pm - 9:00pm = serang FO @ Jl Riau [Formen, The Heritage, The Secret, The Oasis, Branded Club, The Summit]
9:30pm - 10:00pm = dinnerKaramba Sundanese Bistro
7:30pm - 8:00pm = masuk bilik + belek² bilik + tembak² gambar
8:00pm - 9:30pm = jalan² cari simcard Indo + cari rokok encik suami + beli donut Jco. for dinner + shopping stok makanan utk bekalan dlm bilik sikit
10:00pm = masuk bilik + rehat² + bersedia utk adventure hari esok!

Day 2
8:00am - 9:00am = breakfast + tembak² gambar
9:00am - 1:00pm = supir pick-up @ hotel + ke Pasar Baru (shopping telekung, kain french lace, kain pasang sulam manik, t-shirt bandung, souvenirs)
*dlm entry sblm ni, saya ada bgtau kan yg plan awal kami nak honeymoon ke Singapore kan. masa tu tengok kalendar cuti sekolah Malaysia + Singapore aje. so dah pilih tarikh elok² sekolah buka selepas cuti. kerana excited sangat nak ke Kota Bandung, kami terlupa nak check, adakah tarikh tu cuti sekolah di Indonesia atau pun tidak. ternyata, sememangnya semasa kami berada di Kota Bandung itu, merupakan cuti sekolah seluruh Indonesia! patut la jem melampau + org berasak² di Pasar Baru. peniaga pun agak susah nk bagi harga murah kerana permintaan tinggi drpd pelawat² dari Jakarta + kawasan sekitarnya. huhu, nasib nasib...

1:00pm - 2:30pm = lunch @ Restoran Sederhana Masakan padang + menuju ke Tangkuban Perahu
2:30pm - 4:30pm =  jalan² + tembak² gambar di Tangkuban Parahu + sauna + mandi air panas
*sauna + mandi air panas di Sari Ater terpaksa dibatalkan kerana masa tidak mencukup. nak kejar suasana matahari terbenam kat Restoran Kampung Daun. kelewatan kami disebabkan kes kena tipu ngan tour guide yg berlaku pd kami semasa berada di Tangkuban Perahu. nanti saya cerita pd entry akan datang ye...

4:30pm - 5:00pm = bertolak ke Restoran Kampung Daun + singgah di Strawberry Farm
5:00pm - 7:00pm = sampai di Restoran Kampung Daun + tembak² gambar + dinner!
7:00pm = bertolak balik ke hotel + beli jajan
7:00 pm - 9:00pm = gerak dari restoran + singgah di The Oasis, Jl Riau + singgah Cihampelas Walk shopping mart beli jajan then baru balik hotel + mentido!
*1st day sampai Bandung tak sempat gi The Oasis, motif nak ke sana ialah nak tempah seluar slack. kain cantik berkualiti tp murah + bole siap dlm masa sehari 2. hari ni 2nd day baru ada kesempatan nak pegi, tp tukang ukur seluar plak dah balik awal *sigh* kecewaaa... masa ni saya dah rasa tak sedap badan, dek kepenatan yg amat semasa turun naik di Tangkuban Perahu. tanda² nak demam sudah terasa huhu...

Day 3 (saya demam + sakit² seluruh badan menyerang, huhu)
8:00am - 9:00am = breakfast + tembak² gambar lagi
9:00am = supir pick-up @ hotel + menuju ke Kawah Putih
10:00am - 2pm = jalan² + tembak gambar di Kawah Putih, Situ Patenggan Lake, visit local strawberry farm + visit shoe town of Cibaduyut + lunch
10:00am - 2pm = jalan² + tembak gambar di Kawah Putih + lepak² makan jagung di Situ Patenggan Lake + bergerak balik
*tak sempat nak gi local strawberry farm + shoe town oleh kerana keadaan demam + sakit saya yg teruk. kesian encik suami kerana risau ngan keadaan saya. pak supir pun simpati ngan saya. nak wat cemane, demam teruk masa tu. kemudian perjalanan balik ke kota bandung juga mengambil masa yg agak lama kerana macet/jem teruk. byk sabar masa tu sbb masing² kelaparan huhu

2:00pm = lunch di Dapur Sangkuriang + tembak² gambar
3:00pm - 5:00pm =  serang FO Jln Dago (Episode + Happening + Glamour + Victory + Blossom + Dago Stock Export + Merdeka Arcade) *terpaksa cancel kerana saya tak larat nak pegi semua tpt tu huhu...
3:00pm = singgah di The Oasis menempah seluar slack utk kami berdua. Alhamdulillah, sebelum balik ke KL bole dapat seluar yg siap. ternyata mmg murah. kalau ada rezeki ke Bandung, kami akan datanga lagi.
4:00pm - 6:00pm = singgah di Rumah Mode (tak shopping, cuci mata saja + tembak² gambar) + singgah Rumah Mode Plus (tak shopping) + Fashion Outlet (shopping sikit utk anak² buah).
*pak supir yg rekemen shopping di Fashion Outlet. kata beliau di sini lebih murah berbanding di Rumah Mode. mmg betul!

6:00pm = dinner @ Lisung
6:00pm = bergerak balik ke hotel dalam keadaan macet! seriously, jem di Kota Bandung masa tu mmg teruk. pak supir kata, time cuti sekolah mmg sudah menjadi kebiasaan org Jakarta + negeri² yg berdekatan dtg ke Bandung utk shopping. so, jem menjadi lebih teruk.
7:00pm - 9:00pm = sampai di hotel + segarkan diri + cari makan di Cihampelas Walk + shopping jajan

Day 4
8:00am - 9:00am = breakfast + tembak² gambar lagi
9:00am - 1:00pm = supir pick-up @ hotel to FO @ Jln Setiabudhi + Kartika Sari (brownies)
9:00am - 11:00pm = supir pick-up @ hotel to Trans Studio (ala² USS)
11:00am - 1:00pm = singgah di Pasar Baru (final shopping + cari kacang bandung)
1:00pm = lunch @ Sari Pawon
1:00pm = lunch @ Simpang Raya
2:00pm - 4:00pm= singgah di Kartika Sari for brownies + Toko 3 (shopping sikit) + balik hotel (demam tak kebah lagi, badan sakit² so rasa nak balik hotel lebih awal + rehat)
8:00pm = dinner @ Pakcik Met Jln Sukajadi
8:00pm - 10:00pm = jalan² cari makan + tembak² gambar di Cihampelas Walk.

Day 5
8:30am = breakfast + tembak² gambar lagi dan lagi dan lagi (almaklum, nak balik KL dah)
8:00am - 10:00am = spa treatment
*terpaksa cancel sebab keadaan kesihatan yg tidak mengizinkan

10:00am- 12:00noon = packing + kemas² + tunggu seluar slack (delivery to hotel)
12:00noon = check-out + menuju ke bandara (airport)
2:55pm (Indo) = bye bye Kota Bandung
6:00pm (Msia) = safely landed @ LCCT

plan kami byk berubah selepas perbincangan bersama pak supir (Pak Adjeng). ye lah, dtg ke tpt org mestilah tanya pendapat org tempatan kan? Alhamdulillah, Pak Adjeng baik orgnya. penuh budi bahasa + kelakar. begitu juga dgn staff Hotel Sensa, peramah + sangat membantu. manis² ganteng² semuanya. insyaAllah, panjang umur murah rezeki dengan izin Allah, kami ingin ke sana lagi. Amiin...

nanti saya titipkan gambar² kami di sana ye... insyaAllah, next entry. till then, cau beddah! ^_^


2 comments:

  1. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
    Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

    Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

    Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

    KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

    Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

    Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email:
    tonybandung@smartfren.blackberry.com
    or
    tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...