Tuesday, October 2, 2012

balik kpg + jalan² ke Kundasang

ooopppsss, lama dah janji nk upload gambar masa kitorg jalan² ke Kundasang pd bulan Julai yg lepas. saya + suami balik ke kpg belah saya di Borneo pada 17 - 21 Julai, bersempena nak menyambut Ramadhan bersama keluarga saya. al-maklum, tahun ni raya kat belah suami, so kena la balik jenguk keluarga saya masa bulan puasa kan. baru adil gituuu... hihih
kalau yg sudah lama kenal saya mesti confuse jap. "eh dia ni kata asal org Sarawak, nape balik kpg kt KK plak? KK kat Sabah kan?". heheheh... OK OK, saya + keluarga sememangnya berasal dari Sarawak. Anak Sarawak yo! heheh. abah org Melayu, bunda org Sunda, so kami adik beradik jadi la Melayu Sunda. kenapa balik KK plak skrg? OK begini. abah + bunda baru je beli tanah + buat rumah hinggap (ala² istana hinggap la gitu tp rumah biasa² je). bersebelahan dgn rumah tu juga, abah buat la 4 pintu bilik utk disewa, sesambil nk tambah pendapatan katanya. why KK? kerana keluarga saya kerap berulang alik ke KK, selalu sangat. 2 org adik saya study + bekerja di sana. daripada asyik duduk hotel je, lebih baik buat rumah sendiri kan kan. haaa, begitulah ceritanya. walau apapun, saya tetap anak Sarawak, org Borneo ^_^ KK, Sabah boleh la dikatakan sebagai kampung ke-2 kami lah (bole gituuu heheh)

1st day sampai rasa sangat excited sebab tu lah kali pertama kami suami isteri menjejakkan kaki ke rumah baru my parents. berdekatan ngan 1Borneo Shopping Complex, so jalan menuju ke rumah mmg agak sibuk lah. rumah sederhana besar je, tp selesa lah utk kami anak beranak. lagipun kebiasaannya hanya ada abah + bunda + 2 org adik lelaki saya je. adik bungsu - Intan, most of her time kat asrama. so aritu masa sampai di rumah baru, saya + suami merasmikan bilik baru adik bungsu saya tu. heheh... mementang anak bungsu, perempuan plak tu, bilik dia la jadi master bedroom. untung laaa... yg paling best kt rumah tu, abah saya sengaja buat dapur mengadap ke 1Borneo. kata abah, supaya masa bunda masak leh intai² 1Borneo tu. cuci mata katanya. w/pun rumah di kawasan bandar + dekat dengan laluan yg selalu sibuk, suasana rumah dingin dan nyaman. sejuk je. haihhh... kalau rumah kami kt KL ni mcm tu gak, kan best.

2nd day, bertolak ke Kundasang. haaa... sebenarnya amek gambar masa kat Kundasang ni je la pun. layankan je lah ye. kami stay 1 malam aje di Kinabalu Pine Resort. adik Yat yg rekemen duduk situ sebab kami nak tgk keindahan Gunung Kinabalu, clear view katanya. oh ye, masa balik sana sedang musim hujan. so, agak risau gak la kalau² tak dapat nk tgk Gunung Kinabalu dgn jelas.

perjalanan dari rumah ke Kundasang mengambil masa 1jam 15minit gitu. gerak dlm 9pagi, suami yg drive + kami tak singgah memane pun. lepak kejap di Kinabalu National Park sebab suami saya tak pernah sampai situ lagi. dia berhajat nak mendaki + menawan puncak Gunung Kinabalu, insyaALLAH soon katanya. pusing² jalan² dan harus lah tembak² gambar kan?

OK, layankan...
gbr saya + suami tu sbnrnya pose tak ready lagi. hahah...
gambar kecik belah atas : saya + bunda + adik Yat + abah
gambar kecik bawah : bunda + abah saya yg cool ahaksss...


menahan kesejukan huhuh

  adik lelaki yg paling 'kecik'. adik Yat. dia wat part-time tourist guide juga sebenarnya. so, kalau nak gi jenjalan di Sabah, boleh la contact saya ^_^

suami saya kesejukkan masa ni ;b


 sudah sampai di Kinabalu Pine Resort. tapi takleh nk masuk cabin lagi, so gi jenjalan cari makan + singgah masjid utk solat Zuhur dulu.


the Mount Kinabalu, dari jauh

 berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu

 cabin kami merupakan cabin yg paling atas di sini. buka pintu je nampak Gunung Kinabalu. dari katil pun bole nampak tau...

 their wild borneo orchid garden

 sememangnya sejukkk...


 bunga kat sini mmg sihat subur gemuk²... geramsss



ada kandang rabbit di kawasan belakang cabin abah + bunda

 ni kitorg posing kat verandah kat cabin my abah + bunda. sembang² sambil minum kopi panas... perrrggghhh layannn... dari cabin diorg pun bole tgk Gunung Kinabalu dgn sgt jelas

 Subhanallah... cantik kan? pemandangan Gunung Kinabalu sesudah subuh...

kami berdua terpaku melihat keindahan ciptaan ALLAH... mmg cantik sangat²

gara² tertingal tripod kat rumah, so terpaksa la take turn utk berposing heheh

cantik kan???

rindunya suasana ni...

 melawat rabbit yg gebu-comel-geram-macam-nak-picit di pagi hari

haaa, tu la cabin penginapan kami... kalau menapak dr lobby, berpeluh gak wpun sejuk heheh

seriously, saya sangat suka pine tree ^_^

bunga bungaaa...

sementara tunggu abah + adik Yat turun nk gi breakfast sesame, bunda layan tv katanya... malas nk kuar sbb sejukkk...

pose terakhir adik Yat sblm kamu check-out

sudah ready mo pulang ke KK

us ^_^

heheh... encik suami ajak wat sign l.o.v.e ecehhh!!!

meneman bunda belek bunga utk dibawa pulang. tp tak beli apa pun sbb bunga yg dicari takde la plak.

on the way balik rumah hujan selebat-lebatnya. sejuk je sepanjang perjalanan... all in all, balik kpg kali ni mmg sgt best! sbb hajat nak bawa parents jenjalan gi Kundasang tercapai juga akhirnya. suami pun teringin sangat nak melawat ke Kinabalu National Park, target beliau nak daki Gunung Kinabalu insyaALLAH tak lama lagi. mudah-mudahan hajat suami saya tercapai jua nnt, amiiin...

OK, tu je la cerita cuti kami di Kundasang. nanti saya update plak cerita jalan-jalan ke Frasers Hill.
till then, cauuu beddahhh...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...