Monday, December 23, 2013

never never never

Never say I love you; If you don't really care.
Never talk of feelings; If they aren't really there.

Never hold my hand; If you mean to break my heart.
Never say forever; If you ever plan to part.

Never look into my eyes; If you are telling me a lie.
Never say hello; If you  think you'll say goodbye.

Never say that I'm THE one; If you dream of more than me.
Never lock up my heart; If you don't have the key.

Tuesday, December 10, 2013

Alhamdulillah, syukur Ya Allah dan terima kasih semua!

Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah... syukur Ya Allah.

2 bulan lamanya berkerjasama, berhempas pulas sama², berdrama berdebat dan sebagainya, dari zero sehinggalah hari membentangkan laporan kepada tuan majikan (semalam), syukur semuanya berjalan lancar.

kejayaan ini adalah kejayaan kami bersama² beramai². bukan untuk aku serong. bukan untuk tuan majikan seorang. bukan untuk syarikat semata². tapi untuk semua ahli jawatankuasa yang mendukung, menggalas dan membawa tanggungjawab masing² sehingga menjadi sebutan. untuk semua yang berpayung di bawah PST. credits to all head committee + subcommittee. tanpa anda semua, semuanya takkan berlaku. terima kasih!

impaknya besar. sangat besar. koloni kami ni kecil sahaja. sebelumnya dipandang remeh. sekarang, syukur sangat. sekarang kami menjadi benchmark kepada company² lain yg lebih lama gah, lebih banyak pengalaman. terima kasih di atas penghargaan tersebut :)

kami mengerah tenaga, menggunakan kudrat + akal fikiran sendiri, bermesyuarah... merangkak, bertatih, berjalan dan berlari sendiri, bersama². tanpa menggunakan event management company, kami berjaya mengangkat nama syarikat.

yang penting objektif event ini tercapai. hajat untuk mengeratkan hubungan silaturrahim yang terjalin antara staf + client tercapai. hubungan antara sesama semakin erat, lebih baik daripada sebelum ini.

berdebar², itu yg aku rasa sehari sebelum + pada hari event. jantung berdegup laju. takut menghampakan semua orang. tapi pabila melihat tuan majikan senyum gembira pada hari event cukup melegakan. lega banyak! syukur Ya Allah. terbayar segala penat lelah + sakit² semua.

banyak pengalaman yang aku perolehi sepanjang proses persediaan dan semasa event itu sendiri. terutamanya dalam menghadapi cabaran @ masalah. bagaimana aku + head committee menyelesaikan cabaran + permasalahan bersama².

akhir kalam, semoga kejayaan ini menjadi pembakar semangat untuk kami semua lebih bekerja keras. lebih jujur + ikhlas. lebih bersikap terbuka. lebih bersemangat berpasukan. lebih berfikiran jauh.

terima kasih semua :D

p/s : terima kasih banyak² juga kepada suami kerana sentiasa memberi sokongan, selalu ringan tulang untuk menghulurkan bantuan semasa event syarikat. beliau selalu menjadi back-up photographer dan tolong² angkat barang heheh. thank you honey!

Monday, December 2, 2013

PST CEO's Trophy Bowling Tournament 2013

syukur Alhamdulillah. selesai sudah acara besar kami untuk tahun ini. acaranya biasa² je tapi persediaannya mengambil masa sehingga 2 bulan gak. Alhamdulillah, geng² committee kali ni best². semuanya komited + rajin² belaka.

Encik CEO bagi 5 bintang untuk event ni! Alhamdulillahhh... selepas berpenat lelah, berdrama, beremosi bagai, recognition sebegitu daripada Encik CEO adalah sangat menggembirakan semua AJK yang terlibat.

terima kasih banyak² kepada committee yang berusaha sehabis baik untuk menjayakan event kali ini. Endy + Rodie + Abg Naza + Rina + Rica + Zatikah + Kak Nurulhuda + Kak Ayunie + Rashidi + Aniza + Masidayu + Yaya + Kak Sue + Aaina + Ajoi + Kak Aisyah serta sub-committee lain yang turut sama menjayakan event ini. komitmen yang ditunjukkan sangat² mengharukan. Alhamdulillah...

 30 November 2013, Sabtu
Cosmic Bowl, Mid Valley Megamall

 United we stand!

terima kasih + tahniah semua! :D
/XD

Saturday, November 23, 2013

tak sabar...

a'ah... tak sabarnya nak rehat²... seriously, tak sabar bebeno dah ni.


inshaAllah, soon :)

/please

Friday, November 22, 2013

7 weeks long hiatus

/hihi
hi everyone, am back!
*krik krik, krik krik* (bunyi cengkerik)

sorry for the lack of posts over the last 7 weeks
*krik krik, krik krik*
(i know, no one care pun...bluwekkk)

i was busy dealing with my office-sphere and juggling my personal life
*krik krik, krik krik*

OK lah, esok² kita sembang lagi ye. jaga diri jaga hati ye ^_^
till then, cau beddah!



Sunday, October 6, 2013

resepi : panna cotta (Italian classic dessert) ~ my style

ini merupakan kali ke-3 aku buat panna cotta. Alhamdulillah, sudah menjadi salah satu dessert kegemaran kami suami isteri. 1st time aku makan dessert klasik Itali ni masa beli manisan kat salah sebuah bakery kat area rumah aku. dijual dalam bekas kecik, makan habis tak sampai seminit. kecik sangat i tell u. husband pun makan habis licin so aku agak kena dengan selera dia la. bila tau beliau macam OK dengan dessert tu, ape lagi, meng-google lah aku. google punya google, tengok youtube tengok resipi, compare itu dan ini makanya jadilah seperti resipi di bawah.


bahan-bahan panna cotta;
  • 500ml thickened cream / double cream / heavy cream / whipping cream
  • 50gram gula kastor / gula halus (dalam gambar tu gula kasar biasa, aku kurangkan gram nye)
  • 7gm agar-agar
  • 1tspn perisa vanilla
cara-cara membuat panna cotta;
  1. rendamkan agar-agar dengan air sejuk peti selama 10minit.
  2. masukkan 500ml thickened cream ke dalam periuk dan masak dengan api kecil.
  3. kemudian masukkan 60gram gula tadi, kacau hingga larut.
  4. selepas itu masukkan pula perisa vanilla tadi dan kacau rata.
  5. apabila campuran cream + gula + perisa vanilla sudah mulai mendidih, ambil agar-agar yang direndam tadi, genggam + perah lebihan air yang ada dan masukkan ke dalam campuran cream di dalam periuk. kacau sehingga agar-agar larut sepenuhnya.
  6. setelah larut, tutup api dan tapiskan campuran tersebut dan tuang ke dalam bekas puding.
  7. sejukkan dengan suhu bilik terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
  8. panna cotta boleh dinikmati selepas 4-5 jam atau lebih elok selepas disejukkan di dalam fridge semalaman.
  9. bole dimakan begitu saja atau dengan sedikit madu @ coklat rice @ strawberry glaze, mengikut kreativiti masing-masing.
  10. selamat mencuba!



terima kasih sudi baca, cau beddah!

Saturday, September 14, 2013

resepi : daging goreng kicap

daging goreng adalah salah satu menu kegemaran suami. tapi bukan sebarang goreng ye kengkawan. beliau sangat cerewet dalam bab makanan/masakan. wa cakap lu. sangat cerewet okeh. jadinya, pabila aku berjaya menambat selera + perut beliau, harusss aku kongsikan dengan korang semua. lagi pula bahan-bahan dan cara memasaknya tersangatlah senang! mari kita tengokkk...

bahan-bahannya (untuk hidangan 2-3 orang);

  • 300gm daging lembu
  • 1 labu bawang besar - dihiris kasar
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 3 hiris halia
  • 10biji cili padi - dihiris kasar
  • 1 biji cili/lada merah
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu kicap manis
  • sedikit garam, serbuk kunyit + lada sulah
cara-cara memasaknya;
  1. daging dihiris nipis + toskan.
  2. gaul dengan garam + serbuk kunyit.
  3. masukkan dalam kuali dan masak hingga kering airnya. tambah air sekiranya daging belum empuk.
  4. setelah daging empuk dan air telah menjadi sedikit kering, masukkan 2-3 sudu minyak dan goreng daging seketika.
  5. kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, halia, cili padi dan cili/lada merah.
  6. kacau hingga bawang besar menjadi layu.
  7. kemudian masukkan sos tiram, kicap manis + lada sulah.
  8. kacau sehingga sebati dan siap!


jom makan!

hidang bersama nasi putih panas. perghhh!!! wa cakap lu... suamiku makan bertambah-tambah nasi. hati ku pun gumbira, ahaksss...

selamat mencuba dan terima kasih sudi mampir + baca. cau beddah!

Monday, August 26, 2013

resepi : cheesecake + biskut (resepi cheesecake paling senang di dunia)

haaa... ni la resepi cheesecake paling senang di dunia yang aku dok sebut-sebut dalam fb aku aritu. sebenarnya, ramai yang dah tau resepi ni. senang sangat la katakan. disebabkan senang sangat dan menjadi salah satu dessert kegemaran abah + adik-adik aku, 3 hari berturut-turut aku buat kek ni masa cuti raya kat kampung aritu, hihih...

mari tengok bahan-bahan yang diperlukan;

cream cheese (250gm) + biskut + 1/2 tin susu pekat/krimer manis + nestum + susu segar

*biskut tu terpulang kat korang. nak gantikan ngan biskut marie @ biskut oreo ke, terpulang. kalau agak-agak nak lemak-lemak masin, guna la cream crackers. ikut sukati korang la ye.

**susu segar pun bole diganti ngan pelbagai jenis susu ikut selera masing-masing.
dan begini cara-caranya (ehhh senang sangat la haiii... kena rajin sikit je hihih) ;
  1. pukul cream cheese dalam seminit dua. guna mixer bole nak pukul secara manual pun bole.
  2. masukkan 1/2 tin susu pekat/krimer manis ke dalam cream cheese tadi. sukatan susu manis ni mengikut kesukaan masing-masing gak. sila tambah atau kurangkan ikut selera.
  3. kacau cream cheese + susu manis sehingga sebati dan ketepikan buat sementara.
  4. rendam/celupkan biskut ke dalam susu segar. sila berhati-hati jangan sampai lembik hancur pula biskut tu. rendam/celup sampai agak-agak kembang sikit kedua belah bahagian biskut tu.
  5. kemudian susun biskut yang dah direndam/dicelup tadi ke dalam loyang/bekas kek.
  6. dah siap susun, maka bolehlah sapukan adunan cream cheese + susu manis tadi di atas biskut yang telah disusun sebelumnya. nipis @ tebal sapuan cream cheese tersebut mengikut selera masing-masing ye.
  7. settle yang tu, bolehlah ditaburkan pula nestum di atasnya. untuk yang ni, aku sarankan buat taburan yang nipis je. kalau tebal sangat bole menyebabkan kek ni kering sikit.
  8. siap layer pertama. untuk layer yang seterusnya sila ulang perkara yang sama (4 hingga 7) sehingga adunan cream cheese tadi habis.
  9. last sekali, taburkan nestum sebagai hiasan. part ni bole la kalau nak taburkan banyak sikit.
  10. kek siap dan bole dimasukkan ke dalam fridge sekurang-kurangnya 4jam sebelum dihidang.
  11. selamat menjamu resepi cheesecake paling senang di dunia!
 sila abaikan kecomotan bekas adunan di atas (huhuh)




selamat mencuba uolsss... cau beddah!

Sunday, August 25, 2013

my double celebrations

masih ingat entry terbaru pasal riang ria raya kat ofis kitorg aritu? haaa, nak bagitau ni... our CEO sangat happy dan berpuashati dengan effort + komitmen kami, committee yang terlibat dari awal perbincangan sehinggalah selesai acara mengemas. Alhamdulillah, sebagai committee yang melalui pelbagai drama sandiwara dan gaduh-gaduh manja, aku merasa sangat puas dengan pencapaian yang kami perolehi beramai-ramai. syukur Alhamdulillah, dengan izinNYA jua.

so, nak dijadikan cerita CEO nak belanja la kami-kami ni makan kat tempat best-best. maka berdiskusilah kami-kami head committee ni. sembang punya sembang kami decided untuk dinner di PJ Hilton saja dengan mengambil kira beberapa committee yang suka hidangan buffet. macam aku ni, mmg jenis tak kisah, aku follow sajo. tup-tup kan, CEO cadangkan tempat lagi best... dinner di KL Tower u'olsss... aku mmg terkejut + sungguh tak menyangka la kan. PJ Hilton yang kami minta, KL Tower yang CEO bagi. syukur Alhamdulillah... macam mimpi rasanya heheh...

22 Ogos baru lalu bersamaan hari Khamis, maka kami yang terpilih telah pergi ke KL Tower untuk dinner bersama CEO. aku plak 1st time datang situ, so memang double triple teruja la kan. cuma silap aku, aku tak bawa camera huhuh. harapkan camera kat note + iPad je la. jadinya, ada beberapa keping je la yang sempat aku tembak.

gini la rupanya tiket nak gi dinner tu

muka gayat takleh blah hahah

meja kami

suasana sunset dari KL Tower

berlatarbelakangkan KLCC

kononnya ni la gambar paling last sebelum balik rumah
tapiii... rupa-rupanya ada kejutan untuk aku. hahaha. tengah syok meninjau-ninjau pemandangan bandaraya KL, tetiba diorang nyanyi lagu 'happy birthday'. aku plak secara otomatik, join nyanyi sekali la sambil cuba-cuba tengok sekeliling siapa la yang celebrate birthday ni... tup-tup rupanya untuk aku + seorang lagi geng ofis, Azizi. hahaha cisss, mmg terkejut tenuk la aku kannn...

the very chocolatey choc cake

happy birthday to me!

Ahamdulillah... tak pernah membayangkan akan diraikan di KL Tower. syukur, sekurang-kurangnya terubat sikit hati aku. ye lah, birthday aku aritu berlaku insiden menyayat hatiku seumur hidup *tsk tsk*.

terima kasih banyak-banyak kepada kengkawan ofis especially to CikRina (PA to CEO) yang plan buat surprise kat aku aritu. korang berjaya membuat aku tersipu-sipu tapir hahaha. apa taknya, se-antero floor tu nyanyi 'happy birthday' kat aku termasuklah pakcik-pakcik live band kat situ, meriahhh gamattt... ohhh so sweet + akan ku kenang sepanjang hayat. muaxh!!! love uolsss so so sooo much!
settle makan kek + sembang-sembang ngan CEO, kami pun beransur pulang ke rumah masing-masing. penat memang penat tapi berbaloi-baloiii... heheh...
OK lah uolsss, nanti kita sembang cite lain lak ye. jaga diri bebaik tau. jaga hati untuk mereka yang jujur, setia + mengasihimu sepenuh hati. cau beddah!

k 0 s 0 n g

andainya aku hilang pedoman + sesat pegangan, aku rasa aku dah jauh berlari membawa diri. atau mungkin sudah tewas dengan hasutan iblis untuk mengakhiri nafas ini.

kosongnya jiwa ini ku rasakan. terlalu sedih. penat sudah aku menangis meratapi nasib malang diri ini. sinar bahagia yang diharapkan sudah berakhir, sudah sampai ke titiknya. jujur sejujurnya, aku sudah tidak mengharapkan apa-apa lagi dari dia. aku betul-betul hampa kecewa dan rasa dikhianati, berulang kali. yup, berulang kali. hancur luluh remuk sudah hati + jiwa ini.

kehidupan sekarang dilalui sekadarnya. ku teruskan kerana mengingati harapan kedua ibubapa + adik beradik. hanya sandiwara semata-mata. kosong, tiada makna.

duhai hati wahai jasad ku ini, tabahlah menghadapi hari-hari mendatang. semoga aku tetap pendirian teguh pedoman sampai ke akhir nafas.

Tuesday, August 20, 2013

PST raya double celebration 2013

19hb Ogos 2013, Isnin
layankan je lah gambar-gambar kami ni ^_^

sebelum 'kejadian'

semasa 'kejadian'.
yang bersongkok pegang nasi lemak bungkus tu la CEO kami.


geng² bas sekolah cap PST, hahah!







penat tapi berbaloi-baloi puas hati. syukur Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.
tahniah kepada semua yang terlibat ^_^
cau beddah!

Tuesday, August 13, 2013

raya 2013 keluarga sederhana GB/Cikgu Sani Said Salim

salam aidilftri kepada semua Muslimin Muslimat; mohon maaf zahir + batin.
cemane sambutan raya u'olsss? merioh ke idokkk?
tahun ni turn balik ke kampung di Sarawak. adik beradik semua berkumpul di rumah parents. Alhamdulillah, meriah u'olsss... penatnye pun boleh tahan juga la kan. lagi-lagi la ahkak ni anak sulung. otomatik la ahkak jadi chef tak bertauliah kt rumah. sakit-sakit badan ni hoi... tapi berbaloi-baloi lah sebab dapat gembirakan both of my parents + adik-adik. kat sini nak share few pix of us, keluarga sederhana Guru Besar/Cikgu Sani Said Salim. if any of you tetiba tersesat kat Lawas, Sarawak, ce tanya orang-orang kat situ, tengok diorg kenal ke tidak ngan ayahanda ahkak ni heheh...

dari kiri ke kanan : 2nd, myself (1st), si bongsu intan 5th, 3rd and 4th

tema tahun ni, warna warni sukati nak pakai warna ape 
(seperti yang dipesan bunda awal-awal lagi) heheh

ahkak + suami sedondon warna purple. yg tudung pink tu cucunda #2 ayahanda + bunda

keluarga kecil adik #2; 2 puteri + 1 putera

cuti ahkak masih berbaki 3hari sebelum terbang pulang ke Semenanjung.
adoiii, cepat sangat pula la rasa cuti kat kampung ni berlalu *sob sob*

OK lah, selamat bekerja kepada yang sudah bekerja + selamat bercuti kepada yang masih bercuti. take care u'olsss, cau beddah!

Wednesday, August 7, 2013

just another heartbreaking birthday

i had another heartbreaking moment on my birthday. yes, on my birthday!
well, honestly am tired of being me. malang malang malang.
yes, that's the right word! sampai bila? sampai mati la kot.

for the time being, life must go on and on and on... sampai la aku betul-betul mampus.

6th august; happy birthday to myself.

Wednesday, July 31, 2013

jaga hati jagalah diri

berat tanggungjawab dirasa pabila dapat amanah seperti tajuk entry ni. berat, sungguh berat. berat bagi mereka yang tidak ikhlas, tidak jujur dan tidak bertanggungjawab.

kita tak boleh paksa orang lain untuk menyayangi, mencintai dan mengasihi kita. tidak boleh memaksa sesiapa untuk mempercayai kita. sebelum ni mungkin kita #1 dalam hidup dia. namun, tak mustahil seandainya kita bukan lagi keutamaan nombor 1 dalam hidupnya. perasaan manusia mudah berubah-ubah. apatah lagi pada mereka-mereka yang bermulut manis yang gemar menabur kata-kata pujian untuk menarik perhatian yang lain. yang hidupnya mudah benar merasa bosan dengan apa yang ada dan sentiasa ingin mencari thrill kehidupan yang baru. dan masih, kita takkan boleh memaksa siapa-siapa untuk menerima kita seadanya kita. walaupun ada, ianya cuma bersifat sementara saja. lama-lama akan pudar juga penerimaan itu.

adat manusia, lumrah kehidupan. kebanyakkannya, lain di mulut lain pula maksud di hati. jika situasi begini tidak disedari, kita jalani hidup seperti biasa. tapi sekiranya satu persatu lakonan itu terbongkar, aduh... sakitnya jiwa remuknya hati. diri sendiri terasa tidak berguna lagi.

jaga hati jagalah diri; tanggungjawab setiap yang berpasangan. seandainya kesilapan terjadi, berusahalah untuk perbaiki diri dan berjanji takkan ulangi lagi. jangan sekadar berjanji tapi langsung tiada erti. jangan sampai menyesal kemudian hari pabila sidia yang sentiasa setia disisi berlalu pergi dan takkan kembali.

jangan cakap tak serupa bikin!

Sunday, July 28, 2013

if silence can heal, I know it can kill

If silence can heal,

I know it can kill.
I fell its caress.



Consider your lies
In light of what's real.
Yea-e-e, I could care less.



Forget what you know,
Just get up and go.
Save all you can.



Don't want you to see
When pain overflows
Yea-e-e, you're not my friend.



I still think that we were meant to be
Ooh-oh, lie to me now.
I still dream that you were meant for me
Yea-e-e, why would you doubt?



I don't wanna know,
No, I don't wanna hear
He-e-ey, your smart alibis



I don't wanna feel
This heartache and fear
I don't wanna wait (anymore)
I don't want to be nice



I still think that we were meant to be
(We were destined to be)
Ooh-oh, lie to me now.
I still dream that you were meant for me
(I was made for your love)
Yea-e-e, why would you doubt?



I'm not asking for sympathy
Cause I know what you need me to say
Thanks for what you have given me (Take it back)
I will always remember you watching me walking away, he-e-ey



(I remember all)
Aren't you loving watching me now?
(I remember all)



I still think that we were meant to be
(We were destined to be)
Ooh-oh, lie to me now.
I still dream that you were meant for me
(I remember all)
Yea-e-e, why would you doubt?



Consider your lies
In light of what's real.
Yea-e-e, I could care less.
-end-
~my heart is singing this song at the moment~

Friday, July 26, 2013

gile @ gian bbm + fb + chatting dan sebagainya

aku suka main games. eh suka gile lah. especially candy crush. walaupun dah lama main, dah dekat level 400 tapi aku tetap suka melayan. penghibur kala hati berduka, wah gitu...

bagi aku, main games lebih baik sebab aku tak menipu dan tak mencari publisiti murahan minta perhatian. ye aku tau, daripada buang masa main games lebih baik la buat amal kebajikan atau sekurang-kurangnya baca buku kan? ye, kekadang ke situ juga arah aku untuk mengubat jiwa lara. wah gitu lagi sekali muahahah.

well, ini pendapat aku daripada pengalaman hidup aku seharian. kepada yang gile/gian seperti senarai di bawah, sila terasa + ambil iktibar. betul @ tidak ikut otak fikiran masing-masing. ini apa yang aku rasa. aku paling tak suka orang-orang yang;

  • gile/gian bbm. gile add ntah sape-sape yang tak dikenali. kalau tuan diri tu lelaki, of course la list kawan perempuan lebih panjang. dan kalau perempuan, list kawan lelaki lebih ramai. lepas tu berkenal-kenalan, ambil masa, sembang lama-lama, pagi ke petang ke malam sampai ke pagi semula (huh!). peratusan kaki tipu kaki auta lebih tinggi dari peratusan manusia yang jujur. heh. aku penah nampak penipuan itu berlaku. pui!
  • gile/gian fb. celik mata bangun tido je terus tengok fb. kat fon ke kat ipad ke laptop ke pc ke, laju je nak jenguk fb. nak tengok sape komen sape like sape poke + macam-macam lagi lah. lepas tu suka sangat like gambar, like status + like komen + suka mengomen. kalau lelaki (tak kira la bujang @ dah kawin) wuiii... kemain laju lagi like gambar perempuan. especially gambar perempuan lawa-lawa muda remaja dahi licin. pastu kalau nak naikkan saham lagi, siap komen 'comelnya dia' atau ayat glamer sekarang 'wah, mantop!'. perempuan pun apa kurangnya (pun sama, baik yang masih bujang @ yang sudah jadi bini orang). yang sengaja nak naikkan saham + minta perhatian pasti suka aktiviti like gambar jejaka-jejaka hensem. komen-komen, main tarik tali, manja-manja sikit, gedik-gedik sikit lama-lama dapat la perhatian.
  • gile/gian chatting. tak kira la chatting kat mana. ymgtalk @ fb messenger @ whatsapp @ line @ kakao talk @ wechat. asalkan boleh chat + boleh berkenalan dengan kawan/kenalan baru. konon alasan nak kawan-kawan je, saje je takde ape nak buat. duhhh, apa punya alasan la dol. get a life la weyyy... walaupun sebenarnya takde topik @ perkara penting, chatting tu harus dalam kehidupan seharian kau kekdahnya. kahkahkah. agaknya orang-orang macam ni memang takde life. bosan dengan kehidupan sekarang. so cari la hiburan baru, kenalan baru kawan baru. kalau lelaki galak mencari kenalan perempuan, keutamaan diberikan kepada perempuan single + lawa. tapi ada juga jenis laki orang suka ngorat bini orang atau sebaliknya. kemain laju lagi anta message nak berkenalan. aku paling pantang kalau orang menipu (semua org pun pantang kena tipu kan?). tak sedar diri dah kawin tapi mengaku bujang. wah wah wah... kau tak puas hidup bujang ke? atau menyesal kawin? sukati kau je kan. sedap je cakap bujang padahal dah ada bini, tapi tak sedar diri. apa tah motif kau nak menipu. sampai bila nak buat benda-benda takde faedah ni dol? sampai ke tua ke? aduhai... oh ye, mungkin takut perempuan tu tak nak layan kau bersembang so perlu la cakap ko bujang, nak test market la konon. ye, bagi kau sembang dengan awek-awek baru lebih penting dari meluangkan masa dengan bini sendiri. ptui! tak sedar diri punya manusia. tapi sama je la gan perempuan. ada je bini orang mengaku single pastu ada kekasih gelap dalam chatting. ada pernah seseorang cakap "ala chat je pun, bukan jumpa in real life pun. no harm pun kan. relaks arrr...". jawapan begini bagi aku adalah jawapan orang yg selfish. kau jenis tak fikir perasaan pasangan kau. kau memang tak sedar diri + kau ingat kau dah cukup bagus... yang paling sedih ko lupa tanggungjawab ko. eh pernah ke kau fikir pasal tanggungjawab kau? kesian dowh.
  • gile/gian promote diri dalam social media semata-mata nak dapatkan pujian/perhatian. amek gambar, upload pastu tunggu orang komen. hensem lah comel lah lawa lah. pastu reply balik, eh tak la, biasa-biasa je ni. kahkahkah. loser sungguh!
peringatan untuk diri sendiri dan sesiapa pun yang membaca entry ni. sedar-sedarlah diri tu siapa. kalau dah jadi suami @ isteri orang, sila fikir masak-masak sebelum melakukan perkara-perkara di atas. adakah yang korang buat tu akan menyakiti hati orang lain @ pasangan korang. apa kebaikan yang korang dapat daripada tindak-tanduk korang tu. sampai bila nak perasan sendiri? korang pulak OK ke kalau pasangan korang tu buat benda yg korang tak suka?

aku dah penat. penat melayan kerenah orang-orang sekeliling aku. fed up! rasa tak dihargai langsung. rasa macam senang sangat kena tipu. senang sangat dipermainkan. ye lah, aku ni jenis tak banyak cakap. tapi ALLAH Maha Kuasa. DIA terbitkan perasaaan was-was + musykil untuk aku sedar perkara-perkara yang merugikan ni berlaku di belakang aku.

takpe lah, selagi boleh bersabar aku bersabar. tapi ingatlah, walaupun aku ni insan yang lemah, aku juga ada pilihan untuk hidup lebih bahagia. lebih tenang. aku berhak menjalani hidup yang lebih berkualiti tanpa ada manusia lidah bercabang seperti kau. dan bila aku dah nekad, kau tau kedudukan kau di mana.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...