Thursday, February 21, 2013

perihal suami isteri - duit isteri


ilmu rumahtangga yang perlu diketahui + sedia maklum.

in sha ALLAH, mudah²an usaha kita untuk mendapatkan redhaNYA rahmatNYA hidayahNYA, dipermudahkan, duniawi ukhrawi... amiin amiin amiin...

Monday, February 18, 2013

tersentuh jiwa ku

iye. tersentuh hatiku. terusik jiwaku.

hari ahad (semalam), usai solat Zuhur kami suami isteri menjenguk anak-anak buah. si kakak Sarah, si kakak Salwa, si hero kecik Muhammad Uwais.

tengok keadaan Muhammad Uwais, ada nampak sedikit kurang ruam eczema di kulit muka + kepalanya. lega hati ni bila Muhammad Uwais senyum + mahu bermain-main dengan kami, paklong + maklongnya ni. especially encik suami, beriya sungguh mengagah Muhammad Uwais.

mungkin disebabkan rasa gatal yang melampau-lampau, Muhammad Uwais mula menggaru kulit mulanya yang sememangnya sudah merekah, berair dan melekit-lekit. bila dipegang kedua tangan, kepalanya pula ligat digesel-gesel ke baju ayahnya. Muhammad Uwais mula tak keruan dek rasa miang di kulit muka. sedih tengok anak kecil begitu struggle untuk menghilangkan rasa tak selesanya.

Muhammad Uwais dibaringkan + dibedung oleh ayahnya. bundanya pula mengambil alih. seperti kebanyakkan anak kecil yang lain, Muhammad Uwais meronta-ronta minta dilepaskan. mula menangis. maklong pujuk, ajak bersembang. sekali sekala dia leka, perhatiannya beralih kepada maklong. senyum sekejap kemudian menangis, minta dibukakan bedung. Ya Allah, runtuh hati ni rasanya bila anak sekecil tu menangis meraung-raung meminta belas untuk dilepaskan.

sabarnya kedua ibubapa Muhammad Uwais cuba memberi rawatan pada kulit mukanya. beruntungnya anak sekecil itu memiliki ibubapa yang berusaha untuk mencari penawar sakitnya. aku melarikan diri sekejap. membawa airmata yang bergenang dek mendengar tangisan Muhammad Uwais. cuba bersembang-sembang dengan encik suami + mengalih tumpuan kepada si kakak Sarah + Salwa.

Ya Allah, bagai dicucuk-cucuk rasa hati ni bila mendengar raungan Muhammad Uwais. dalam hati aku henti-henti berdoa + zikir mohon Allah kasihani anak kecil itu. mohon Allah pindahkan semua sakitnya kepada aku. iye, aku berdoa mohon kepadaNYA biar aku saja yang merasa sakit Muhammad Uwais. setiap hari doa ketika sujud meminta kepadaNYA moga ALLAH sembuhkan Muhammad Uwais + permudahkan segalanya.

Alhamdulillah, usai semua urusan Muhammad Uwais senyap, diam je. kepenatan agaknya. diajak bermain, diagah + dibawa bersembang, cuma pandangan kosong je yang diberikan. alahai kesayangan maklong paklong ni, penat ye dia. mengantuk agaknya. dibawa masuk dalam buai, dengan alunan zikir dari bundanya, Muhammad Uwais mula amek mood untuk lena. tapi paksa gak buka mata sebab ramai orang agaknya.

Ya Allah, aku mohon kepadaMU, KAU sembuhkanlah, ringankanlah penyakit Muhammad Uwais bin Syahkhairul. permudahkanlah urusannya di dunia + akhirat Ya Allah. kasihanilah dia Ya Allah. perkenankanlah, perkenankanlah, perkenankanlah doaku Ya Allah. amiin...

paklong bersama Muhammad Uwais sebelum eczema menyerang
Muhammad Uwais kesayangan maklong, sihat tembam sebelum eczema. sekarang sudah agak susut.
Muhammad Uwais, maklong + paklong sayang sangat kat Muhammad Uwais tau. nanti maklong paklong datang jenguk lagi ye sayang... in sha ALLAH.

Saturday, February 16, 2013

our colourful 2nd wedding anniversary - part 4 of 4 (finale)

yesss... dah sampai ke finale part. cerita 1 kat sini, cerita 2 kat sini... dan kat sini plak untuk cerita 3. sampai juga di hari terakhir kami cintan cintun di Melaka. sedih sebab cuti² dah nak berakhir, dan rasa seronok sebab rasa bahagia yang amat sangat... Alhamdulillah, terima kasih ALLAH kerana memberikan rezeki bahagia ini bersama suami tercinta. syukur...

suami terjaga lebih awal dari kebiasaan pagi tu. sejam 2 sebelum waktu Subuh. hobi beliau tembak gambar and sharpen his skill with our little canon camera.

usai solat Subuh, seperti biasa kami bertaklim. suami bacakan hadis nasihat dan panduan untuk sama² amalkan dan sampaikan. in sha ALLAH. kemudian selesai taklim, mesyuarat keluarga plak. selesai semua tu baru ke anjung cabin untuk menghirup udara segar hutan dan tembak² gambar bersama suami.

hasil bidikan suami

buggy service kat hotel ni 24jam setiap hari tau...

pakej kami sebenarnya breakfast on bed. kena pilih 1 menu setiap sorang. namun, selepas berbincang dengan suami, kami memutuskan untuk bersarapan saja di kafe hotel. pilihan menu lebih meriah kan.

tembak gambar di sepanjang laluan menuju ke kafe

the cafe! besar luas dan selesa...

meriah kannn...

haaa... kami berdua tetamu yang paling awal datang breakfast tau. masa sampai tu, pelayan² belum sampai lagi. tapi makanan semua sudah tersedia.

jalan² cuci mata hirup udara pagi yang segar

tembak gambar seperti biasa semasa berjalan menuju ke swimming pool

lagi...

dan lagi...

posing sikit...
terjun tiruk swimming!

gembiranya la beliau jumpa kolam renang heheh...
dan beliau juga kaki posing depan camera ahaksss...

ikan paus jelmaan... kahkahkah...

usai berenang, perlahan² jalan kaki pulang ke sarang

aaauuummm!

isterinya ni dah plan. nak berendam lagi dalam bath tub yang penuh dengan kelopak bunga ros merah. banyak buih, air suam² kuku... perghhhhh heaven i tell u... setengah jam gak la berendam.

selesai berendam, bersihkan diri, siap² dan kemas barang. suami sempat la juga melelapkan mata sekejap. 12:30 tengahari kami check-out. layanan staff hotel yang sangat peramah dan mesra membuatkan kita rasa sangat² selesa. in sha ALLAH, ada rezeki kita datang sini lagi.

OK, tamat sudah cerita cintan cintun kami suami isteri sempena wedding anniversary yang ke-2. in sha ALLAH, soon akan ada cerita jalan² cuti² bulan madu lagi. till then, cau bedddaaahhh!

Wednesday, February 13, 2013

our colourful 2nd wedding anniversary - part 3 of 4

dah cerita part 1 dan part 2, hari ni mari kita sambung part 3. wahhh, ada berapa part ni? dah nak habis cerita dah. part 4 nanti cerita penutup la heheh.

2nd day di Melaka, breakfast around 8ish. pilihan menu untuk breakfast tak banyak, boleh dikatakan makan saja apa yang ada lah gitu. saya ni tak memilih makanan. kalau rasa boleh makan, saya bedal je. kalau agak² tekak takleh jalan, tak makan la kan. usai breakfast terus naik bilik. kemas² beg + bersiap untuk check-out. encik suami sempat melelapkan mata sekejap. penat katanya. kami check-out around 10:30am gitu.

asam pedas melaka yo!
singgah di Mahkota Parade. bertahun gak tak datang situ. wowww, semakin menarik Mahkota Parade sekarang. misi mencari garam bukit diteruskan tetapi amat mendukacitakan kerana garam bukit yang dicari² tidak ditemui. last option, beli je bubble bath kat the Body Shop. nak berendam + buat party buih katanya, so usaha gak mencari heheh...

kalau datang Melaka tak makan asam pedasnya, memang tak sah! suami saya bukan penggemar asam pedas, jadinya beliau layan lauk ketam masak lomak cili padi. wahhh bertambah² nasi beliau. seronok betul kami berdua menikmati juadah lunch hari tu. berpeluh² OK.

muzium kapal selam smd quessant, melaka
selesai lunch, kami terus menuju ke pantai klebang. ye lah, kata tengah honeymoon kan, so nak la juga suasana pantai. tapi hampeh, pantai klebang yang dulu rupa²nya kini sudah berubah. dah jadi padang jarak padang tekukur dek kerja² pembangunan pengubahsuaian yang sedang rancak dijalankan. dalam perjalanan nak keluar dari kawasan yang dulunya pantai, kami terpandang 1 banner mengenai muzium kapal selam. dah alang² sampai situ, suami pun ajak singgah ke situ plak. saya follow aje. melawat muzium kapal selam ketika panas terik membakar kulit, fuuu~ tak tahannn...

klebang original coconut shake kebabom!
owh ye, sebelum patah balik ke pusat bandar, singgah sekejap di gerai klebang original coconut shake. wuuuiii, jalan jem OK. manusia beratur panjang tunggu turn untuk mendapatkan coconut shake sedap ni. tak terkecuali suami saya. rasa terharu plak bila suami bersungguh² beratur panjang dalam panas demi mendapatkan 2 cup of coconut shake yang memang kebabom sedap. puas ati. puas ati sungguh. terimas kasih sayang, ahaksss...

dah siap minum, zasss... kami terus bergerak menuju ke destinasi percintaan kami kali ini, the philea resot & spa ayer keroh, melaka!

yay! sudah sampai philea resort!
terpana dengan binaan dan lanskapnya yang mengkagumkan. so, apa lagi. camera memang menjadi teman baik encik suami. semuanya dirakamkan. seronok kannn...

owhhh, i like this place sangat²
cabin la kot nak panggil each unit ni kan. ke cemane? cabin je lah ye. macam cabin yang kami duduk ni ialah pavilion room. untuk trip kali ni, kami ambil romantic getaway package. RM499 + RM100 untuk surcharge sempena cuti Thaipusam tempoh hari. so, total RM599 lah. walaupun calendar negeri Melaka tidak bercuti @ meraikan cuti Thaipusam tetapi hotal ni mengambil kira cuti² umum yang ada dalam calendar di negeri Johor, Negeri Sembilan, Selangor + Wilayah Persekutuan KL dan Putrajaya.

setiap lot ada 4 pavilion room. 2 atas + 2 bawah. cabin kami di bahagian atas. selain pavilion room, ada 2 jenis penginapan lain di sini iaitu philea suite + royal villa. untuk mengetahui harganya, sila google ye kengkawan...

our romantic getaway!
masuk cabin je terkejut. betul² terkejut. sebelum ni masa meneliti pakej yang ada tu, memang dah sedia maklum pasal benda² yang hotel bagi as complimentary tu. oleh kerana kami berdua excited sangat, penat at the same timeso jadi lupa dengan semua tu. tu yang terkejut tu. dah nampak rose petals atas katil berlari plak la saya ni ke bathroom nak tengok bath tub. senyum lebar sungguh dikala melihat bath tub dipenuhi kelopak² bunga ros merah. aaawww, sangat romantik OK.
*smooch smooch* tu suami yang suruh posing gitu

sejam la jugak berendam dalam bath tub ni hari tu. siap ada repeat session sebelum kitorg check-out

so in love with its bathroom
OK, let's explore more...
panorama yang menenangkan, kan?!
saat yang ditunggu-tunggu oleh suami. terjun tiruk!
mencari jalan pulang ke sarang cinta ahaksss
singgah sebentar di spa. jalan-jalan tengok harga heheh
gym yang terletak bersebelahan dengan spa
kembali ke sarang cinta and received a complimentary cake from the hotel
OK, cukup la dulu untuk part 3 ni. nanti kita sambung lagi part terakhir ye.
jaga diri ye kengkawan... cau bedddaaahh~

Saturday, February 9, 2013

our colourful 2nd wedding anniversary - part 2 of 4

haaa, jom sambung cerita warna warni ulangtahun perkahwinan saya tahun ni, part 2 lah kan. oh ye, klik sini kalau nak baca part 1 ye...
sejak akhir tahun 2012 lagi dah sembang-sembang dengan suami, nak ke mana agaknya nak meraikan anniversary kami. seperti biasa, suami akan serahkan kepada saya 100%. tapi saya ni, jenis tak suka nak buat keputusan sendiri, akan paksa juga suami chip in with ideas. kebetulan pula saya ada bersembang dengan geng-geng ofis tentang trip jalan-jalan sekitar negara (yang sesuai dengan budget masing-masing la kan), jadinya negeri Melaka menjadi pilihan.

sooo... pada penghujung Januari lalu, kami suami isteri cuti-cuti cuci mata jalan-jalan makan-makan kenyang perut suka hati ke bandaraya bersejarah, negeri Melaka. jom skodeng gambar-gambar yang sempat kami tangkap.

jalan smooth je dari KL ke Bangi. tapi agak slow dari Nilai sampai la ke Senawang. selepas tu baru smooth semula. hati gumbira bila nampak signboard Melaka!

kebetulan sampai Melaka sedang elok waktu makan tengahari. perut pun sudah berkeroncong, so apa tunggu lagi. mari cari makan! yesss, sampai juga hajat nak makan chicken rice ball. singgah di Ee Ji Ban untuk memenuhi tuntutan perut yang minta diisi. sila google Ee Ji Ban kalau nak tau mane letaknya restoran tu ye.


owhhh... seddappp OK! semua pekerja di restoran ni peramah. sangat selesa + rasa dialu-alukan.

dah settle isi perut, kami singgah di Dataran Pahlawan. hajat nak cari garam bukit nak buat air mandi dalam bath tub nanti, tapi hampa tak jumpa huhu. pastu sesambil nak cari barang keperluan sikit. saya ni kalau stay kat hotel mesti nak ada air freshener. sebab sepanjang pengalaman duduk hotel sana sini, bau kepam adalah bau biasa bilik hotel, kan kan kan... selalunya bawa dari rumah tapi terlupa la plak. so kena la beli yang baru. lepas shopping + jalan-jalan, kami mencari jalan menuju ke hotel. oh ye, terima kasih kepada wazer. wazer adalah apps yg sangat membantu kami mencari hotel dengan masa yang singkat dengan mengelak jalan jem + accident dan sebagainya. mesti install! oh ye, lagi sekali sila google ye kengkawan ^_^

kami checked in di hotel Hallmark View, Melaka. a 3 star hotel yang OK la untuk kami berdua. RM150/room/night, OK la kan... made the booking via agoda. rehat-rehat mandi manda solat + sempat la juga mentido kejap. lepas solat Maghrib kami gerak ke Umbai nak makan seafood katanya, hiksss :P

OK, kami sepakat ramai-ramai untuk dinner makan besar kat Restoran Parameswara, Umbai. meriah nauuu... ada my office mates, Rodie + her husband + their son, Ikhwan yang comel dan juga cik Rina - orang Melaka yang tak tau jalan selok belok negeri sendiri, kahkahkah. nasib baik ada wazer tauuu...

kat restoran ni kena banyak sabar. serba serbi kena beratur. nak duduk kena beratur tunggu turn, nak order makan + pilih menu kena beratur, nak makan pun kena beratur tunggu turn masakan siap. sykur alhamdulillah, Allah permudahkan urusan + niat kami malam tu. takde la tunggu lama sangat. all in all, 2 jam la jugak kami di restoran ni.


antara menu kami malam tu; nasi putih, nasi lemak bungkus, ikan jenahak masak 3 rasa, butter prawn, sotong goreng tepung, ketam masak rempah, ikan pari bakar sambal, sambal belacan + timun dan air sirap limau. perghhh!!! memang terbaik! puas ati sangat-sangat. memang saya recommend lah restoran ni. tapi mesti banyak sabar tau. haaa, gambar kami bertiga kat atas tu, tengah beratur nak bayar kat kaunter la tu...

later that night kami ke Jonker Walk, yesss the famous Jonker Walk. kali ke-2 saya + suami cuci mata kat sini. walaupun masa tu banyak stall dah kemas-kemas nak tutup, kami masih sempat shopping hihih ^_^

after that, terus balik hotel. penat + happy!

eh... dah abis dah part 2 ni. nanti kita sambung part 3 plak ye. till then, cau beddahhh!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...