Saturday, June 22, 2013

penangan fisio ke-5 & ngedet dgn pakar ortho ku

entry sebelum ni aku cite pasal pengalaman fisioterapi ke-5 aku kan. haaa, amek kawww... sakit otot² paha kiri aku, berhari² sakitnya. tapi yang bagusnya, memang keras mantap tegap la otot paha aku. betul² 'pegang' kepala lutut aku. dan tujuan fisio tu sememangnya nak kasi 'pegang' kepala lutut kan. sukses la kiranya fisio yang aku buat tu. tahniah kepada diri sendiri heheh...

sehari selepas fisio tempoh hari adalah masa untuk ngedet dengan pakar ortho ku, Dato' Dr. Anuar. lawatan kali ni singkat je, tapi menunggu turn nak jumpa beliau, aduyaiii... dekat 2 jam la duduk menunggu. ramai betul pesakit beliau hari tu. sebelum sesi sembang² terlebih dahulu beliau check both lutut kiri + kanan aku. digerak², dicuit², bengkok kaki kemudian luruskan semula... Alhamdulillah tak sakit macam memula jumpa beliau sebelum ni. legaaa...

pakar ortho ku cakap, buat masa ni takyah buat surgery lagi. atas usaha gigih pegi fisio berbaloi² + memang menunjukkan hasil yang diharapkan. tapi kalau kepala lutut aku 'terkeluar' semula, terpaksa la operate. dan aku kena buat fisio sebanyak 6 kali untuk tempoh sebulan ni sebelum ngedet lagi dengan beliau. kalau tak pegi fisio pun, aku ada pilihan lain, buat exercise sendiri kat gym. lagipun aku dah tau apa yang perlu aku buat untuk kuatkan otot² paha aku. peralatan apa nak guna, aku memang ingat. dan exercise tu perlu dibuat untuk kedua² belah kaki kiri + kanan. no sports @ aktiviti lasak untuk setahun ni. there goes my badminton, huhu... sedih betul... tapi terpaksa la tahan diri dari bersukan dulu, nak pakai kaki lama kan...

beliau tanya samada aku nak lanjutkan cuti sakit aku atau tidak. aku kata tak perlulah. aku rasa aku dah ready nak masuk ofis, keje pun melambak tu. rindu ngan kengkawan ofis lagi heheh. dan masa aku buat entry ni, aku dah berjaya gi keje tanpa sakit lutut selama 5 hari, isnin sampai jumaat. yayyy! dan seperti biasa, kalau dah lama tinggal ofis, kengkawan ofis mesti banyak bertanya itu ini begitu begini kan. well, diorg concern, diorg caring... dan aku pun tak kisah nak share pengalaman sakit aku heheh. dari receptionist sampai la ke CEO, aku akan share cite sakit aku kat diorg sekiranya ditanya.

Alhamdulillah + inshaALLAH akan ke SDMC semula pada 12 Julai ni. mudah²an semuanya baik² saja nanti, inshaALLAH... amiin.

terima kasih kerana masih sudi baca ye. jaga diri u'olsss... cau beddah!

Friday, June 14, 2013

sesi fisio yg mendera

ye betul. rabu baru ni, 12/6/2013... was my 5th session at the Rehabilitative Centre SDMC for physiotherapy + electrotherapy. ada 2 exercise baru yang sangat mencabar kekuatan lutut ku (sebenarnya, setiap sesi mesti ada 2 exercise baru, memula light tapi lama kelamaan jadi though) yg 1st tu ada maaf lagi, tolak-tolak beban dengan mengharap kekuatan otot kaki kiri ku semata-mata. kalau tak sakit memang mudah je, tapi sebab cedera ni, memang teruk la jugak rasanya, tapi masih ada maaf.

yang betul-betul menguji sabar + ketabahan aku ialah masa buat step up on bench exercise. tujuan nak kuatkan ketahanan kaki kiri + kuatkan otot-otot yang memegang patella. step up 30 kali, step down 30 kali dan last sekali cross step 30 kali. untuk semua ni body kena tegak, tu yang mencabar tu. tengah sakit ni memang tercungap-cungap dan menggigil la aku. wuiii, jangan memain la kan hohoh o_O

lepas settle 2 exercise baru tu, baru lah aku buat routine exercise yang ada 10 tu. 3 sesi sebelum ni aku cuma hold beban 1kg, sesi ke-4 + ke-5 ni aku hold 2.5kg ok. huhuh, sebak rasa kalau kepenatan sangat.

dek kerana awal-awal dah penat dengan exercise baru tu, kaki aku takleh angkat beban 2.5kg tu pada exercise routine yg ke-2. aku sendiri terkejut awat la kaki aku longlai sangat. trainer aku kata memang longlai la sebab awal-awal dah buat exercise susah. sebab kesian tengok aku takleh angkat kaki langsung, ditukar semula kepada beban 1kg. haaa, baru leh angkat + continue exercise, tu pun menggigil-gigil. last sekali baru buat cycling untuk 15minit. memang basah lencun la baju dibuatnya. memang rasa terdera sungguh sesi kali ni.


ni la mesin electrotherapy tu

dan seperti biasa, sebelum balik, buat electrotherapy + hot pack. semalam 3 jam jugak la. minimum hour la tu, if not sampai gak 4-5 jam. Alhamdulillah, selepas 5 sesi fisio + electro dan juga exercise di rumah setiap hari, lega banyak rasanya kaki kiri ku ini. syukur Ya Allah, dah tak perlu amek painkiller, sakit tu tetap sakit tapi masih bole bertahan.
OK lah, terima kasih kerana sudi membaca entry ni. jaga diri tau... bye now, cau beddah!

*image is googled + my Instagram

Tuesday, June 11, 2013

4 down, 2 more to go

Alhamdulillah, sudah selesai 4 sesi electrotherapy + physiotherapy. another 2 to go, yayyy!

1st session cuma light exercise. 2nd and onwards dah start intensive exercise. seriously sangat intensive OK. nampak senang tapi sebenarnya memerlukan kesabaran + ketabahan, wah gituuu... eh tapi betul lah. berpeluh² den dibueknyo. namun, apakan daya. nak cepat pulih katakan, so kena buat sungguh² dan disiplin. selain tu, kena buat exercise sendiri kat rumah. 2 kali sehari.

esok, 3 petang sesi ke-5 pula. harap² esok kurang sakit berbanding sebelum² ni. mudah² kaki kiri ku lekas pulih seperti normal. inshaALLAH, amiin.

till then, cau beddah!

Saturday, June 8, 2013

2nd and 3rd electrotherapy + physiotherapy

my 2nd session was on 5/6 and the 3rd one, 2days after. dah start fisio kat area yang banyak peralatan gym tu. masa 1st session aritu cuma buat light exercise je.

untuk 2 sesi ni, buat fisio je sampai 2 jam. aktiviti² yang dijalankan adalah untuk menguatkan otot² kaki. no kidding lah exercise yang diorg kasi tu. seriusss... baru 2 exercise dah peluh sungguh². total 10 exercise. 8 exercise mmg focus kat muscle paha. lagi balance 2 exercise untuk the whole leg. nampak i tapi bila dah buat, aduyaiii... mengah mak ni noxxx... for my case ni, kalau agak² sakit lutut masa exercise tu, kena la rehat kejap, pastu baru sambung balik. kena berhati² takut mengundang kecederaan yang tak diingini.

oh ye, my personal instructor/trainer namanya Ruth. dia pun pernah mengalami sakit lutut yang sama macam aku. diorg purposely put her on my case. senang nak share experience + she definitely knows better la kan.

selepas fisio, terus buat rawatan electrotherapy + hot pack. 20 minutes each. electrotherapy untuk mengurangkan rasa sakit manakala hot pack pula untuk melancarkan perjalanan darah ke tempat yang cedera tu. lepas tu buat bayaran then baru balik rumah. bayaran untuk setiap sesi below RM200. dah 3 kali ni, almost RM600 dah habis. yea... kena berkorban duit kalau dah sakit ni. mudah² ALLAH permudahkan urusan ku + murahkan rezeki ku, inshaALLAH amiin.

next appointment for fisio is on 10th and 13th. 13th tu right before my appointment ngan Dr.Anuar. harap² semuanya OK la nanti. nanti akan ku update lagi ye.

terima kasih sudi baca kengkawan. enjoy your weekend yea. cau beddah!

Friday, June 7, 2013

ngedet dengan pakar orthopaedic ku #3

yep, jumpa beliau lagi. dek kerana sakit lutut itu la. sejam lebih gak menunggu turn nak jumpa beliau. ramai yang sudah bertemujanji. kami datang gitu je sebab kesakitan yang aku alami pada hari sebelumnya. sepatutnya jumpa beliau penghujung Jun ni, tapi apakan daya tiada tertahan kesakitan diriku ini, ohhh...

kali ni, awal² lagi dah duduk atas wheel chair. sakit terasa setiap kali kaki melangkah. sembang² dengan Dr.Anuar, ceritakan tentang kesakitan di ofis. bla bla bla bla dan bla... (nak tau kisah sakit di ofis? sila baca sini). physiotherapy, itu yang ditekankan beliau. OK, dah penah pegi sekali. cadangan beliau sekurang² another 2 session sebelum our next appointment. mc dilanjutkan sehingga 13/6 untuk memberi ruang aku mendapatkan rehat sepenuhnya + sesi electrotherapy dan physiotherapy dengan aman. tak dapat sembang lama sebab nampaknya beliau seperti rushing. belum sempat aku habiskan soalan² yang bermain di minda beliau dah buka pintu. katanya jumpa lagi selepas 2 sesi physiotherapy. agak terkilan tapi malas nak lanjutkan luahan rasa aku, terus keluar bilik beliau dan settle kan perkara² admin untuk next appointment.

"agaknya sebab patient ramai sangat kot arini, beliau penat. atau beliau ada urusan lebih penting, lagipun turn kami dah menghampiri waktu lunch, sebab tu beliau nak cepat je", kata hati memujuk. hohoh, tapi last² ku luahkan juga perasaan tak puas hati aku pada beliau kat encik suami. ermmm... lama² aku sendiri kata "eh takpelah, biarlah... next appointment aku mesti nak settle kan betul² kes aku ni".

sebelum balik singgah kat rehab centre untuk re-schedule my physiotherapy session. oleh kerana dapat mc agak lama, ku aturkan 4 sesi terus, senang. sebelum jumpa Dr.Anuar sempat la buat 4 sesi tu, inshaALLAH. oh yea, kos konsultasi bersama beliau pada appointment kali ni campo tolak dalam RM100/= juga la, hohoh. there goes the company insurance, semakin menyusut and reaching the limit. mudah² lepas la nanti claim² aku untuk sesi physio ku yang mencecah 1K tu huhuh. inshaALLAH amiin.

OK lah, nanti cite kisah 2nd physio pula ye. seperti biasa, terima kasih kerana sudi baca. jaga diri hiasi peribadi... cau beddah!

Thursday, June 6, 2013

ouch! sakit lutut itu datang lagi huhu...

yep, sakit itu menyerang kembali. huhu...

3/6, Isnin baru ni aku masuk keje seperti biasa. 1st time juga sejak kawin, hari tu suami yang drive hantar aku ke ofis. sampai sebelum jam 9pagi seperti biasa dan semangat sungguh rasa nak keje. rindu ofis katanye hahah.oh yea, aku dah siap-siap pakai knee guard, ikut nasihat doktor kannn.

dan seperti biasa, bila kita sakit ramai la yang bertanya khabar, ye tak? sempatla sembang- sembang serba sedikit tentang kisah sakit aku. sesambil buat keje kekadang reply whatsapp suami yang bertanyakan khabar aku. mmg menjadi kebiasaan kami sekali sekala bila terluang akan ber whatsapp.
aku kan sebenarnya agak fobia duduk atas kerusi, sejak sakit hari tu. kepala lutut aku masih belum pulih sepenuhnya, so agak takut-takut la kan. tapi ku pujuk hati supaya bertenang. sekejap lurus sekejap bengkok kaki kiri ku. itu yang aku buat setiap kali duduk atas kerusi. risau kejadian sakit tu berulang lagi. ngilu dan ngeri kalau diingatkan, huhu. agak-agak rasa sakit manja-manja datang, aku akan berdiri sambil buat kerja. lebih selesa berdiri tegak sebenarnya.

lunch break, aku keluar makan dengan geng-geng ofis. seperti yang dah di plan awal-awal, kami nak makan sushi. yayyy, ke Sushi King kita. makan-makan happy-happy kemudian balik ke ofis semula. sambung keje sehinggalah rasa denyut-denyut di lutut semakin kuat. whatsapp suami bgtau sakit, tapi bole tahan lagi. just minta beliau be ready sekiranya tetiba beliau kena datang jemput tetiba. tak sampai hati rasanya nak tinggalkan keja-keja yang dah seminggu kutinggalkan. dan sakit itu ku tahan dan tahan... hinggalah satu ketika tu aku berulang alik ke mesin fotostat, lutut mula rasa tak selesa, rasa sakit dan seakan tersekat! oh tidakkk... no no, jangan la jadi lagi pleaseee... aku bisik dalam hati. berdiri statik sekejap, tarik nafas hembus nafas, cuba berjalan perlahan-lahan, Ooouuuccchhh!!! oh nooooo, confirm sakit hari tu datang balik, aduhai.

ku panggil Rodie + Rina untuk datang membantu. bantuan utk berjalan. paksa juga berjalan walaupun sakit. mesin fotostat dengan workstation aku tu takdelah jauh mane. 10 langkah dah sampai. tapi kalau dah namanya sakit, jauhnye lah rasa. call suami minta beliau datang segera jemput kat ofis. i just wanna go home + rest. berpeluh-peluh tahan sakit. jantung berdegup laju je. risau sakit getting worse. kemas- kemas beg laptop maknek bagai, bawa sikit dokumen untuk sambung keje kat rumah, siap kemas semua kami gerak perlahan-lahan ke lobby.

kami,
yesss kami. ramai sungguh yang menghulur bantuan. Rodie tolong papah aku. Rina memantau pergerakan aku (hahah). boss aku @ abg Naza bawa beg laptop, sementara Ajoi tolong bawakan handbag dan paper bag berisi keje-keje aku. tudiaaa, ramai yang anta aku turun ke lobby, hahah. rasa diva sangat kahkahkah. terima kasih wahai teman-teman yang selalu ada menghulurkan bantuan. lebiyu banyak-banyak tau...
sampai rumah, terus rest + sapu ubat. rest betul-betul sampai rasa sakit hilang. dan tanpa banyak fikir ku ajak suami untuk berjumpa dengan Dr.Anuar lagi pagi keesokkannya. tak sempat nak tunggu sampai hujung bulan ni, tak tahan rasanya kalau selalu sakit begini. agaknya sampai bebila la kot aku akan berasa ngeri + ngilu kalau teringat kisah sakit tempoh hari. ishkkk! wahai lutut tersayang, lekas sembuh ya!

OK la u'olsss... terima kasih sudi baca blog aku ni ye. jaga diri bebaik tau. babai and cau beddah!

my very 1st electrotherapy + physiotherapy

wuii, macam hebat tengok tajuk, bukan? ahak ahak. ye betul, sepanjang umur aku selama ni, sakit kaki ke tangan ke badan ke ape ke, tak pernah² hadiri sesi electrotherapy + physiotherapy. even masa aku sangat aktif bersukan dulu², injured teruk ke ape memang takdenye nak pegi fisio. dah tua² gini, bila sakit lama datang semula barulah tau cemane gayanya fisio tu. electrotherapy pula sememangnya perkara yang baru aku tau, sungguh baru tau.

appointment pertama aku di SDMC Rehabilitative Services, Subang Jaya pada 31/5 yg lepas. started at around 10am berlanjutan sehingga 2jam 30minit. tak sangka pula bole lama gitu. aku mengaku aku ada rasa seram sejuk gak untuk pertama kali tu. aku kan penakut. takutkan aktiviti di hospital. nasib baik la staff SDMC ni semuanya friendly + soft spoken je. rasanya diorang cukup bersabar pabila setiap kali diorang nak buat sesuatu kat aku, soalan aku ialah "sakit tak?... u buat la ape pun tapi i tak nak rasa sakit tu lagi". heheh, begitu sekali rasa takut aku.

so 1stly, diorg suruh aku masuk ke salah satu bilik rawatan, ada katil ada beberapa mesin yang aku tak pernah nampak selama ni. ku tanya, "boleh tak suami saya temankan saya". "oh, boleh. saya tolong panggilkan suami puan ye". wahhh gitu, mesra sungguh jawapannya.

1st trainer namanya Alicia. senyum je dia. baring atas katil, relax pastu dibawanya satu mesin pelik tu ke sebelah katil. harus la ku tanya untuk apa mesin tu. katanya untuk mengurangkan rasa sakit. pelik je tengok hahah. katanya tak sakit. lebih sedap + selesa berbanding massage, gituuu... begitu sekali katanya nak buang rasa takut aku. tapi memang betul pun. ada 4 cupping yang ditekapkan di sekeliling lutut kiri aku. kemudian stage by stage ditanyakan samada aku selesa dengan getaran electric yang disalurkan dari mesin tu. memang tak sakit pun. rasanya macam ada getaran mencucuk² kulit yang best. tak sakit langsung heheh. so, menunggu la 20minit sehingga selesai step yang itu.

selesai electrotherapy tu, diletak pula hot pack atas lutut. pun selama 20minit. hot pack dibalut dengan tuala supaya panasnya suam² saja. dilarang sehingga merasa panas yang tak selesa kerana akan merosakkan tisu² lutut, kata 2nd trainer yang attend aku aritu. Norhadis namanya. trainer² lain panggil dia Kak Hadis. cantik kan nama dia heheh.

habis je hot pack session, aku diminta berada di ruang lain untuk memulakan sesi exercise bersama trainer. untuk pertama kali ni aku hanya membuat exercise yang ringan² saja. exercise for knee. tujuannya untuk menguatkan otot² yang menyokong lutut. teringat pula kata Dr.Anuar pada kali pertama berjumpa beliau tempoh hari. katanya "kalau boleh paha puan nanti jadi besar + kuat macam paha Safee Salie". tudiaaa hahaha... bersungguh doktor bagi semangat.


all in all, exercise mengambil masa sejam lebih juga la. total exercise ada 10 rutin. slow + steady je buat sebab lutut aku masih sakit². tambah lagi perasaan takut, so sangat lemah lembut la kan. selesai exercise, ada sesi sembang² dengan trainer untuk appointment akan datang. ada lagi 5 sesi bersama diorg. katanya untuk sesi akan datang, Ruth akan jadi personal trainer aku. Ruth juga ada dislocated patella history. jadinya senang la nak pulihkan keadaan lutut aku sesambil share pengalaman. sebelum balik, aku diberikan flyer sebagai rujukan buat exercise sendiri di rumah. aku mesti buat exercise for knee 2 kali setiap hari. otot² paha mesti kuat supaya boleh 'pegang' kepala lutut aku nanti.

settle buat bayaran RM161.30 untuk sesi aritu. yesss... seratus lebih. huhu... mak bayar sendiri noxxx. harap² bole la claim later. insurans sykt tak cover fisio sebelum surgery. keluar duit sendiri dulu lah. kata nak sihat, nak cepat pulih, so berkorbanlah untuk kebaikan diri sendiri kan.


OK lah, nanti kita sembang lagi. another long entry kali ni. terima kasih ye sebab sudi baca.
till then, cau beddah!

*images are googled

Tuesday, June 4, 2013

ngedet dengan pakar orthopaedic ku #2

28/5, selasa minggu lepas adalah 2nd date aku dengan pakar ortho ku. hihih. haa kali ni, tak duduk atas wheel chair pun. Alhamdulillah, tak sakit dah bila berjalan. tapi jalan penuh hati², sentiasa pegang bodyguard kat sebelah heheh.

hari ni dapat keputusan blood test + mri tempoh hari. berdebar juga sebenarnya. takut ada sakit lain plak kan.

blood test result
urea nitrogen, sodium, potassium, chloride, creatinine, glucose = normal
haematology, haemoglobin + platelets + white blood cell = normal
arthritis profile = semua OK; kecuali uric acid = high

terkejut sekejap sebab asid urik dalam darah aku adalah tinggi. huhuh. nasib baik tak kena sakit gout. huihhh, minta dijauhkan la sakit gout ni. tengok mereka² yang ada gout ni, mmg tak sanggup la kan. so, sementara belum ada gout ni, marilah kita sama² menjaga pemakanan agar hidup lebih sihat, inshaALLAH.

untuk mengelakkan sakit gout, di bawah adalah antara makanan² yang patut dielakkan;

  • makanan laut seperti udang, keram, sotong, kerang dan ikan bilis.
  • sayur-sayuran seperti asparagus, bunga kobis dan bayam.
  • organ dalaman haiwan seperti paru, hati dan jantung.
  • daging merah.
  • cendawan.
  • yis (roti putih, roti manis).

for more info, sila² lah google ye kawan². dan 10 cara untuk mengurangkan asid urik di dalam badan, sila rujuk di sini. sekarang ni, sudah seminggu saya mengambil minuman daun Alfalfa, 500ml setiap hari. mudah²an usaha aku ni membuahkan hasil, inshaALLAH. many thanks to my geng ofis, Rodie sebab sudi bagi tips + memperkenalkan aku dgn khasiat Alfalfa.

OK, settle dengan blood test result. MRI result meng confirm kan keadaan kepala lutut aku yang tak normal.  Dr.Anuar dok sebut² dislocated patella. my left patella position is higher than normal. ada gambar xray ke-abnormalan posisi patella ku di sini. *ada 4 film untuk MRI, tapi 1 benda ape pun aku tak faham sebab tu aku tak paste kat entry ni. lagi pula bukan mudah nak amek gambar film MRI ni. gulap gulita wooo...

kata beliau, pembedahan perlu dilakukan untuk mengikat patella ku itu. tapi sebelum prosedur dilakukan, aku perlu menghadiri physiotherapy sebanyak 6 kali terlebih dahulu. tujuan fisio adalah untuk menguatkan otot² kaki aku terutamanya otot paha agar dapat  menyokong pergerakan patella ku nanti. selesai fisio, jumpa beliau semula untuk advise seterusnya.


seronoknya rasa sekiranya keadaan lutut ku ini boleh dipulihkan 100% tanpa memerlukan pembedahan. antara nasihat kawan² yang pernah mengalami kecederaan lutut dan telah menjalani pembedahan, rata²nya menasihatkan aku agar bersetuju saja sekiranya perlu dibedah. faktor umur dan bagi mengelak kesakitan berulang di masa akan datang kata mereka. bila difikir betul juga kan. biarlah sakit sekarang + buat rawatan untuk pulihkan 100% bagi mengelak kesakitan yang sama di hari tua. lutut nak pakai lama kan... sepanjang hayat. oh ye, untuk kali pertama dalam hidup aku dapat medical leave (mc) 5 hari bekerja. lepas tu masuk ofis and see how la nanti.

inshaALLAH, mudah² ALLAH permudahkan urusan ku memulihkan keadaan kesihatan ku sekarang. Amiin Ya Rabbal Allamiin...


OK lah, panjang juga entry ni. terima kasih kerana sudi membaca dan take care u'olsss... cau beddah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...