Saturday, June 8, 2013

2nd and 3rd electrotherapy + physiotherapy

my 2nd session was on 5/6 and the 3rd one, 2days after. dah start fisio kat area yang banyak peralatan gym tu. masa 1st session aritu cuma buat light exercise je.

untuk 2 sesi ni, buat fisio je sampai 2 jam. aktiviti² yang dijalankan adalah untuk menguatkan otot² kaki. no kidding lah exercise yang diorg kasi tu. seriusss... baru 2 exercise dah peluh sungguh². total 10 exercise. 8 exercise mmg focus kat muscle paha. lagi balance 2 exercise untuk the whole leg. nampak i tapi bila dah buat, aduyaiii... mengah mak ni noxxx... for my case ni, kalau agak² sakit lutut masa exercise tu, kena la rehat kejap, pastu baru sambung balik. kena berhati² takut mengundang kecederaan yang tak diingini.

oh ye, my personal instructor/trainer namanya Ruth. dia pun pernah mengalami sakit lutut yang sama macam aku. diorg purposely put her on my case. senang nak share experience + she definitely knows better la kan.

selepas fisio, terus buat rawatan electrotherapy + hot pack. 20 minutes each. electrotherapy untuk mengurangkan rasa sakit manakala hot pack pula untuk melancarkan perjalanan darah ke tempat yang cedera tu. lepas tu buat bayaran then baru balik rumah. bayaran untuk setiap sesi below RM200. dah 3 kali ni, almost RM600 dah habis. yea... kena berkorban duit kalau dah sakit ni. mudah² ALLAH permudahkan urusan ku + murahkan rezeki ku, inshaALLAH amiin.

next appointment for fisio is on 10th and 13th. 13th tu right before my appointment ngan Dr.Anuar. harap² semuanya OK la nanti. nanti akan ku update lagi ye.

terima kasih sudi baca kengkawan. enjoy your weekend yea. cau beddah!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...