Monday, May 26, 2014

lilin itu, aku


gambar + petikan kata-kata di atas diberikan oleh seorang adik + teman baik yang sangat mengambil berat tentang diri aku. terima kasih kerana sentiasa ada memberi pendapat + nasihat dan menyedarkan ku bahawa aku ini hanya manusia biasa.

wah gitu, emosi sangat.
tapi betul lah kan. kita hanya manusia biasa. 

semoga aku menjadi insan yang lebih tabah + lebih mudah memaafkan.
inshaALLAH, amiin.

Sunday, May 25, 2014

resepi : cucur udang @ cekodok udang

tengok tajuk tu rasanya semua boleh buat. cekodok, resepi paling senang kan? walaupun senang, nak share gak kat sini heheh. sebab ada yang minta resepi ni aritu. jadi, marilah kita lihat apakah bahan-bahannya.


bahan-bahannya (untuk hidangan 3-4 orang);

Bahan A
  • 200gram udang segar, saiz sederhana (cincang kasar)
  • 1 cekak daun sup (potong kasar)
  • 1 cekak daun bawang (potong kasar)
  • 2 biji bawang besar (cincang kasar)
  • 2 ulas bawang putih (cincang kasar)
  • 1 tbsp serbuk kari
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
Bahan B
  • 1 biji telur
  • tepung gandum
cara-cara membuat adunan;

(1) masukkan semua bahan A dalam sebuah mangkuk. campur air sehingga bahan-bahan tadi tenggelam. tapi jangan terlalu banyak. tambah garam dan sesuaikan ikut rasa masing-masing.

(2) masukkan telur, gaul rata.

(3) masukkan tepung dan adun sehingga pekat. adunan mengikut suka masing-masing. ada yang suka sangat pekat. ada yang suka sedikit cair.

(4) akhir sekali, goreng adunan dan hidang panas-panas. makan cicah sos cili pun sodap.

selamat mencuba!

*omong kosong : aku suka gunakan sudu makan @ tbsp untuk mengadun cekodok masuk ke dalam minyak panas untuk digoreng. kalau nak cekodok comel kecik-kecik, bole bentukkan guna sudu teh @ tsp. ada sesetengah orang suka bentukkan adunan cekodok dengan menggunakan tangan. ikut cara masing-masing ok :)

terima kasih sudi baca. cau beddah!

Saturday, May 24, 2014

am a proud blood donor

Alhamdulillah, hasrat nak menderma darah buat kali ke-2 tercapai jua. syukur sangat-sangat, our mini CSR (corporate social responsibility) event - PS Group Blood Drive berjalan dengan lancar + sukses pada 22 Mei 2014 (Khamis) yang baru lalu. hari yang sama juga diadakan CED (customer engagement day) di mana kami ada membuka kaunter pertanyaan/kaunter servis kepada staf-staf syarikat.

memang meriah + sambutan sangat menggalakkan. yang penting Mr.CEO happy. makanan sedap. feedback dari pegawai-pegawai Pusat Darah Negara (PDN) pun memberangsangkan. eh, memang aku seronok + puas hati lah. syukur Alhamdulillah... 

ni je yang sempat aku tembak. dan gambar-gambar ini adalah hasil daripada bidikan iPhone 5s. selamat menjamu mata (walaupun gambar tak banyak heheh).

nasib baik jumpa balik buku ni. sejak 2011 nyorok dlm kotak

penderma darah terawal

sesungguhnya aku nervous tengok darah

dan menyaksikan darah terus mengalir, wah gitu :P

ini boss aku, En.Nazaruddin. beliau berdarah O

ini Ajoi darah A, belakang tu Zikri darah AB

aku berdarah AB+. doctor kata darah rare, ye ke?

tahun 2011 dulu, ada 50 successful blood donors je. so kali ni aku up target aku sikit kepada 70 successful donors. dari maklumbalas pegawai PDN yang bertugas tempoh hari, yang datang mendaftar lebih kurang dalam 100 orang tapi yang berjaya melepasi medical check-up dalam 78 gitu. yang betul-betul berjaya menderma darah seramai 70 orang. Alhamdulillah, KPI kami tercapai.

tahniah kepada marketing & event awareness crew yang bersungguh-sungguh mengajak geng-geng/staf-staf syarikat kumpulan untuk menderma darah. tahniah juga kepada committee + PST-zen yang lain kerana bersama-sama menjayakan event kecil ni. terima kasih banyak-banyak dengan sokongan + semangat korang semua. korang memang terbaiklah!

inshaALLAH kalau diizinkan dan tiada aral melintang, cadangnya lepas ni nak buat besar sikit. target dalam 100 successful blood donors pulak. inshaALLAH. itu saranan dari pihak PDN kerana melihat sambutan yang menggalakkan baru-baru ni.

OK lah, terima kasih sudi baca. jaga diri jaga hati, lain kali datang baca lagi :D
cau beddah!

Friday, May 23, 2014

reality bites!

ouchhh!

Friday, May 16, 2014

crabtree + evelyn KLCC ~ VIP indulgence day

aku suka betul ngan crabtree + evelyn (C+E) outlet KLCC. depa efisyen. wah gitu. bukan la nak kata outlet² lain tu tak efisyen. lain-lain pun very helpful juga. cumanya aku rasa mcm vip sungguh dengan layanan daripada staf² outlet KLCC. mungkinkah kerana aku signup for membership kat situ? ermmm, ada logiknya jugak kan.

memula dapat invitation card. aku buat dek je. sebab rasa macam tak sempat kot nak attend. pastu aku dapat 1 call dari diorang. berbudi bahasa dan lemah lembut je. dengan sopan santun bagi info yang sangat jelas dan menarik. aku jawab biasa² saja. ermmm... "takpelah, tak sempat kot nak gi yang ni. lagipun takde benda nak shopping pun kat situ", aku cakap kat diri sendiri selepas perbualan fon tu.

kali ke-2 depa call sebagai reminder. aku buat dek juga. sampai la kali ke-3 depa nak confirm kan attendance, barulah aku decided "OK, I'll be there on saturday". wah gitu. oh, lagipun nak collect vip card aku yang dah hampir setahun usianya di kaunter diorg. kiranya, ada 2 sebab la juga nak ke event tu (hahah, alasan je kot ni kan). nak ajak suami gi teman pun dua tiga kali gak pujuk baru jalan.

maka terpacaklah kami kat KLCC di awal pagi tersebut. semata² nak jadi early bird customer kononnya. pastu nak dapat parking lot agong depan pintu. hahaha. ye, tercapai niat nak park dekat ngan escalator. oh ye, aku tak plan nak beli ape² pun so bawa cash macam sekadar sebagai back-up sekiranya aku TERbeli ape² kat situ nanti, ihikkksss.


aku orang ke-5 sampai pagi tu. wah, bangga ok. hahaha

bau harum sangat sangat sangat masa ni
memula aku taknak masuk sebab takut TERbeli ape². tapi bau harum sangat so TERpaksa la jenguk kejap. encik suami tak join masuk, beliau tunggu kat luar sambil cuci mata. sooo... memang lama la aku buat lawatan kat dalam kedai tu muahahaha.

dalam hati dok berbisik sendiri. "jangan beli ape². jangan la beli ape². benda paling murah pun jangan. sebab takde dalam budget ok".

tapi aku tewas juga akhirnyaaa (hhhuuuuwwwaaaa).
habis juga RM500/=. punyalah kumat kamit cakap taknak beli taknak beli, last² penuh gak tangan bawak paper bag berisi penuh barang. encik suami terkejut lah tengok aku kan. hahaha. "eh kata taknak shopping. apacita". muahahah. "TERbeli la sayang. ini TERbeli". wahhh, terbeli la sangat kan.

ok, tengok je la gambar² kat bawah ni ye, hihih.
kesan tewasnya aku di Crabtree + Evelyn KLCC, heheh :P
hasil rembatan pada hari tersebut *tsk tsk tsk*

ini free gift. iye, semuanya free gift. oh termasuk cabutan bertuah.

ini pun free gift

aku paling suka bau evelyn rose ni. memang suka banget!

yang ni #2 paling suka selepas evelyn rose heheh

errr... yang ni memang aku TERbeli. kuat betul pengaruh salesgirl tu :P

koleksi mandian yang aku TERbeli

dan koleksi hand lotion + body lotion. stok setahun rasanya ni hahah

last sekali, koleksi wangian. stok wangi² kat rumah untuk suamiku. ahaksss
haaa, begitulah pengalaman aku TERshopping kat crabtree + evelyn. jangan tak tau aku simpan kotak² yang ada ni tau. cantik sangat + sayang nak buang. tak sampai hati nak buang. muahahah. boleh recycle semula in future hihih. wat kotak hadiah, tak gitu? :P

ok lah. tu je cite kali ni. terima kasih sudi baca tau ;)
jaga hati jaga diri. cau beddah!

Wednesday, May 14, 2014

sedikit kejutan buat suami 30032014

cerita lama ni. busy sangat sampai tak sempat nak share kat sini. well, kejutan biasa-biasa je pun. sempena birthday beliau yang jatuh pada 30/3 yang sudah lama berlalu. a'ah sudah lama berlalu heheh :P

maafkan daku wahai suami kerana tiada kek seperti tahun-tahun sebelum ni. tiada belon-belon seperti kebiasaannya. huhuh, sungguh sibuk diriku tahun 2014 ini... wah gitu sangat kan hahaha.

birthday encik suami tahun ni jatuh pada hari ahad. jumaat hingga ahad birthday beliau tu sebenarnya isterinya ini ada team building kat Port Dickson (PD). 1st time berjauhan lebih daripada 1 malam dan kali kedua tinggalkan beliau sorang-sorang kat rumah. heheh, mane penah berenggang selama ni wehhh.

hari ahad tu, terkocoh-kocoh la diriku ini balik rumah. wuiii... penat team building tak abis lagi dah kelam kabut nak gi cintan cintun ngan suami. sampai rumah dalam kul 2 lebih. tengok suami masih dengan pakaian solat beliau kat sofa sedang pura-pura tido. diulang sekali lagi, pura-pura tido ok. hahah... ceh! aku dah faham sangat beliau ni. saje la tu nak manja-manja supaya aku datang kejutkan beliau.

tapi tidakkk... muahahah. sangkaan beliau meleset apabila aku melontarkan suara petir. kahkahkah. "eh, laaa... tak siap lagi ke? hadoiii...". suami balas suara petir ku dengan angin sepoi-sepoi nyaman, "aik? kita nak gi mane?", dengan disulam tanda soal besar atas kepala beliau (ok itu imaginasi ku saje heheh).

aku dengan tak sempat nak tukar baju tak sempat nak duduk, terus terbalikkan luggage bag untuk keluarkan baju-baju kotor bawa balik dari PD ke atas lantai. ye kawan-kawan, ku terbalikkan sajo luggage ku itu. then, dengan pantas capai baju lain untuk bekalan 1 malam di hotel lain pulak. sekali lagi suara sepoi-sepoi guruh aku kedengaran "darling... ooo darling ooiii... cepat la amek selai dua baju seluar dan sebagainya. kita nak check-in ni. rugi woo check-in lambat". wah gitu sangat. cakap kasar ngan birthday boy ku, ahak ahak.

kasi settle kain baju dan sebagainya, terus pecut menuju ke The Gardens Hotel and Residences-St Giles Luxury Hotel, Mid Valley City. tudiaaa, panjang nauuu namanye. deluxe room with breakfast @ RM510/night.

eh lupa. "surprise sayang!!!". nyeh nyeh nyeh. suka tak, suka tak". kahkahkah. macam ape je kan. beliau tak heran pun duduk hotel mane. letak luggage, bersihkan diri dan rehat jap. pastu calo bete. mari cari makanan. siap makan, jalan-jalan cuci mata dan beli kudap-kudap. bekalan untuk melepak bermalas-malasan dalam bilik. menjadi gajah bersama-sama muehkehkeh.

eh panjang dah cite. tengok gambar la pulak ye. terima kasih sudi baca tauuu.
jaga hati jaga diri. cau beddah! ;)

pak incik birthday boy ku


oh bantal + katil empuk. aaauuummm!



oh, hi jiran sebelah :P *lambai tangan*


on the way ke swimming pool terserempak ngan gym depa yg luas ni
ada 3 org je dalam gym masa ni. seronok je tengok. aman tenteram

tak terjun tiruk pun kat sini. mood nak jalan cintan cintu je masa ni heheh


ok, good night lovelies. muaxh!

Sunday, May 11, 2014

oh, sahabat tidak begini

pecah. berkecai. hancur.

cantum? ya. cantum semula.

takkan mungkin kembali sama seperti yang asal. yang ori.

kita tak pernah dan tak akan suka pada pengkhianatan.
orang baik ke orang jahat ke orang biasa ke orang luar biasa ke.
tak mungkin suka pengkhianatan.

ikhlas. sangat ikhlas. jujur. selalu jujur. sentiasa mahu buat dan beri yang terbaik.
selagi kudrat ada, ingin menjadi insan yang baik.

kita bila berbicara jangan sampai "cakap tak serupa bikin".
semalam cakap A. hari ni cakap B. dan esok cakap C pula.
jelak. bosan. muak.
kita tak pernah betul. dia saja yang bagus, semuanya betul.

semalam merayu minta itu dan ini. mohon belas dan simpati.
hari ini, sunyi sepi umpama saling tidak mengenali. bersapa mesra apatah lagi.

kita ni umpama, layaknya bila perlu dicari.
tiada guna, asingnya jasad ini.
sungguh rasa dipergunakan diri ini.

sekali dua dan ketiga kali, sabarnya diri ini.
untuk kali yang seterusnya, hancur sudah hati ini.
dan takkan sama seperti yang dulu lagi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...