Wednesday, December 30, 2015

jom daftar Tune Talk Tone Excel sekarang!

saya pengedar simcard Tune Talk Tone Excel (TTTE)
(ID pengedar : 1058018)

klik link ini untuk tahu lebih lanjut : http://hasil100fb.com/1058018
dan juga link ini untuk lebih banyak info : http://hasil100fb.com/main.php?r=1058018

kenapa saya join program TTTE ni???
KERANA
bila saya reload @ topup = saya dibayar!

dan apabila saya rujuk kepada orang lain;
(1) apabila mereka join = saya dibayar!
(2) apabila mereka reload @ topup = saya dibayar!
(3) apabila mereka rujuk kepada orang lain dan orang lain itu reload @ topup = saya dibayar!

sebagai permulaan, bayaran yang saya sudah terima tak lah banyak mana. bayaran pertama yang saya terima bulan lepas (Nov 2015) hanyalah RM37.00. walaupun tak banyak mana, tapi saya happy sebab ada payment masyukkk... sikit-sikit; lama-lama jadi bukit, inshaALLAH :)

saya target, saya mendapat passive income setiap bulan. amboi! setiap bulan uolsss...

KERANA saya sendiri dan mereka-meraka yang sudah mendaftar TTTE ini akan reload @ topup handphone masing-masing setiap bulan, betul? semua orang guna handphone. nak guna handphone kena reload @ topup kredit setiap bulan, bukan? (kita bercakap tentang prepaid ye kengkawan) :)

selagi kita reload @ topup, selagi itulah kita akan dapat komisyen!

formulanya senang je;
(a) komisyen akan masyuk, selagi dan selama mana kita reload @ topup handphone.

(b) komisyen akan masyuk, selagi dan selama mana downline-downline kita reload @ topup handphone.

apa tunggu lagi??? ini peluang bisnes. modal hanya RM95.40 bagi setiap pendaftaran.

Simkad Pra-Bayar (prepaid) Tone Excel
(1) Harga sekeping RM95.40
(2) di dalam simcard ada kredit sebanyak RM30.00 - PERCUMA
(3) data Internet PERCUMA 1G untuk 30 hari.
(4) ia menggunakan line daripada Tune Talk iaitu anak syarikat Tone Group.
(5) reload @ topup menggunakan Tune Talk sahaja.

nak tahu lebih lanjut? berminat? nak daftar?
sila sms/whatsapp @ call saya terus di 019-377 5747 (Alinx Salina)

inshaALLAH, saya akan guide sampai kita sama-sama berjaya ;)

antara 8 benefits yang diberikan oleh syarikat untuk program Tone Excel ni

jangan tunggu lama-lama... jom jana passive income!

#tunetalk #toneexcel

terima kasih sudi baca. jaga hati jaga diri ye. cau beddah!

banyaknya entry peram!

aduhhh... kok begini jadinya...

ada beberapa entry peram. sikit je tapi liatnya nak menulis, aduhhh...

1) the villas
2) cerita raya + sutera harbour
3) Bali

ermmm... nanti lah, pelan-pelan :P

till then, jaga hati jaga diri. cau beddah!

Wednesday, December 23, 2015

adik saya dah jadi suami orang

lagi sejenis entry yang sudah lama diperam. huhuhu...

saja nak share kegembiran kami sekeluarga, berita gembira Bunda + Aabah menerima menantu perempuan yang baru. menantu ke-3 dalam keluarga kami = keluarga S (nama kami sekeluarga, bunda + abah + kami adik beradik semuanya bermula dengan huruf S).

sebenarnya kehadiran kami suami isteri pun dikira last minute. seminggu dua sebelum majlis baru kami memutuskan untuk hadir di majlis adik Yat. ikut plan asal, hanya Bunda + Abah saja yang akan hadir. adik beradik lain tak dapat nak meraikan bersama atas kekangan $$$ dan cuti.

saya dan suami bertemu Bunda + Abah di airport Sandakan pada pagi 29 Mei 2015 (Jumaat). Bunda + Abah bertolak dari airport BKI, manakala aku + suami bertolak dari KUL. yep, hanya kami ber-4 yang dapat datang ke majlis adik Yat. syukur adik Yat memahami keadaan adik beradik dan saudara mara yang lain yang tak dapat berkumpul bersama. kebetulan pulak, kenduri kahwin sepupu perempuan kami dijadualkan seminggu selepas majlis adik Yat.

malam pertama di Sandakan, kami menginap di Sandakan Hotel. check-in seperti biasa, kemudian kami berehat sementara menanti majlis nikah adik Yat selepas solat Isyak. sempat la curi masa nak bermanja-manja dengan kedua orang tua. jarak jauh memisahkan kami anak beranak, makanya apabila bertemu bertentang mata, haruslah digunakan masa yang ada sebaik mungkin.

Bunda + adik Yat
the pelamin
Alhamdulillah, sudah sah :)
usai majlis nikah dan makan-makan, kami meminta izin untuk bergerak balik ke hotel. oh ye, rombongan keluarga kami diiringi rombongan kawan-kawan adik Yat, jadinya memang meriah la rombongan pengantin lelaki. terima kasih lah kepada kawan-kawan adik Yat. memang semangat setiakawan sungguh. sanggup drive jejauh datang nak gembirakan adik Yat, heheh.

keesokannya, majlis bersanding di rumah pengantin perempuan selepas solat Zuhur. pengantin lelaki nak bersiap tak lama mana pun, tapi meriahnya macam nak pecah bilik hotel hahaha. terhibur dengan gelagat adik-adik ni. macam pesta jadinya.
adik Yat dan kawan-kawan seperjuangan dan geng band muziknya
OK, ni gambar sopan sikit hahah
lain padang, lain belalangnya. lain lubuk, lain ikannya... wah gitu sangat. tapi memang betul la. adat budaya berbeza mengikut bangsa atau etniknya. begitu juga budaya kaum Bajau. unik dan meriah macam majlis keramaian besar. pengalaman yang menarik untuk kami.
selamat pengantin baru!
selepas majlis bersanding dan makan-makan, kami meminta diri untuk beransur. untuk malam ke-2 di Sandakan, kami menginap pula di Four Points by Sheraton Sandakan. saja pindah-pindah hotel, suka-suka dan nak bagi adik Yat dan kawan-kawan seronok sikit melepak di hotel lain.
after breakfast with the newly wed couple
beautiful morning of Sandakan town view from our room
thank you Sandakan for your beautiful weather and scenery. rasa tenang dan bersihnya udara di Sandakan. hanya 2 malam kami di sini, 31 Mei sudah terbang pulang ke KUL. the 3rd aka final reception ialah pada malamnya di Sabah Hotel, Sandakan. Alhamdulillah, semua ketiga-tiga majlis berjalan lancar dan seharusnya memberikan pengalaman yang manis dan indah buat kedua mempelai.


buat adik Yat dan isteri;
"Semoga Allah memberi barakah bagi kamu dan memberkati keluarga kamu, dan mengumpulkan kamu dalam kebaikan dan kepada kebaikan."
(Dalam bahasa Arab: Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair).

terima kasih sudi mampir dan sudi baca entry kali ini. jaga hati, jaga diri selalu... cau beddah! ;)

Monday, November 23, 2015

Haji Sani dan Hajah Salmi, Alhamdulillah...

[minta maaf, post ni agak kelewatan untuk dikongsikan] :P

Alhamdulillah, hari kepulangan kedua ibubapa kami dari tanah suci Mekah dan Madinah telah tiba sudah 5 minggu berlalu. syukur Ya Allah, Kau masih beri peluang untuk kami merasai sentuhan kasih sayang daripada mereka berdua :)

genap seminggu balik dari Bali, kami terbang lagi. terbang pulang ke kampung halaman, menyambut kepulangan Abah dan Bunda tercinta kembali dari tanah suci Mekah dan Madinah. kami bertolak dari KLIA ke KKIA waktu tenghari, sampai KK elok-elok dua jam sebelum ketibaan penerbangan dari Madinah. berdebar dan tak sabar nak peluk both of them. rindunyaaa...

flight terakhir kami untuk tahun ni, MAS tetap di hati :D
sabar menanti ketibaan Abah + Bunda dari Madinah
terminal 3 KKIA khas untuk jemaah Haji
baju biru gelap = Adik Yat, baju merah = sape tah? hihih :P

berdebar-debar saat menanti tiba kemunculan Abah dan Bunda. seronok tengok suasana di airport, melihat keterujaan kaum keluarga menanti wajah-wajah kesayangan keluar dari terminal ketibaan. Allah, nikmat sungguh perasaan ketika tu :)
inilah wajah-wajah kesayangan kami. laju je airmata jatuh masa ni
jam 7:00 malam barulah nampak kelibat para jemaah Haji keluar dari terminal, seorang demi seorang. dua jam penantian kami untuk menatap wajah-wajah kesayangan. tersekat-sekat suara di kerongkong dek rasa gembira yang teramat sangat (sebenarnya rasa gembira yang amat sangat bercampur dengan menahan rasa sebak di dada. macam mimpi je dapat melihat kembali kedua orang tua yang sekian lama dirindui). berulang-ulang kali aku laung 'abah!'... 'bunda!'... untuk menarik perhatian mereka berdua. ye lah, memasing leka menolak trolley yang sarat dengan baggage dan fokus memandang ke hadapan sebab tak nak menghalang laluan yang tak berapa nak luas tu. dan kami sengaja berdiri di penghujung laluan so that laluan tu tak terhalang @ terganggu apabila tiba scene peluk-peluk cium-cium nanti.

dannn... orang pertama yang abah peluk ialah, menantu kesayangan beliau iaitu encik suami iolsss :P untung la jadi orang pertama dapat pelukan Abah. lepas tu baru turn aku. wahhh, ape lagi makin laju la air terjun mata ni. aku bukan anak manja tapi kali ni aku rasa aku yang paling manja sekali. and then, Bunda pulak sambung peluk cium, peluk lama-lama, cium puas-puas. haishhh... meleleh aje la airmata ni. pastu gelak-gelak sebab nak cover konon hahahaha...


Allah, syahdu tengok... Along sayang Abah!
 walau diri dan hati ini menahan daripada menitiskan airmata dengan suasana yang menggembirakan dan mengharukan itu, mata dan pipi tetap akan basah. automatik. para jemaah Haji dan sanak saudara yang setia menanti sama-sama meraikan penyatuan ini dengan linangan airmata dan senyum puas kegembiraan.

Intan was not with us that day, so dapat cakap via phone je la
plan asal kami terus bertolak pulang ke kampung di Lawas, Sarawak. termasuk dua orang pakcik dan isteri yang datang menyambut kepulangan Abah dan Bunda, jumlah semua sekali ada tiga kenderaan (2 sedan + 1 4WD). Abah dan Bunda memang request nak terus balik ke kampung, rindu rumah dan adik beradik kata beliau. maka, kami berkonvoi menempuh perjalanan yang jauh dalam pekat malam selama dua jam lebih dan selamat sampai ke rumah sebelum jam 10:00 malam.

 Alhamdulillah, kelihatan ramai adik beradik Abah dan Bunda, saudara mara dan jiran tetangga yang menanti ketibaan kami. terharu sangat-sangat. hilang rasa penat melihat keakraban semua yang ada. dan sekali lagi, suasana syahdu dan airmata menyelubungi kami. tersentuh hati melihat Abah mencari-cari adik beradik yang ditinggalkan, berpelukan sambil mengucapkan rasa syukur kerana dapat bertemu kembali. begitu juga Bunda, berpelukan kesyukuran dengan saudara mara dan jiran tetangga. bukan mudah nak melihat suasana begini. hari yang penuh dengan rasa kesyukuran dengan kasih sayang yang melimpah ruah. Alhamdulillah...

terima kasih yang tak terhingga kepada pakcik makcik, sepupu-sepupu, saudara mara dan jiran tetangga yang datang ke rumah sejak awal pagi untuk membersih + mengemas rumah dan menyediakan juadah dinner serta kuah muih tempoh hari. nampak bersungguh-sungguh usaha masing-masing untuk memudahkan kami sekeluarga pulang ke rumah dalam keadaan yang selesa. rumah ini ditinggalkan selama 48 hari dan diamanahkan kepada adik Abah yang tinggal berdekatan untuk menjenguk rumah sekali sekala. kami, anak menantu Abah dan Bunda semuanya berada di luar kawasan, di luar Sarawak to be exact. jadi, kami memang berharap dengan bantuan saudara mara yang ada di kampung untuk menjaga rumah dan hartabenda yang ditinggalkan. terima kasih banyak-banyak, hanya ALLAH jua yang dapat membalas jasa baik anda semua.

majlis doa selamat dan makan-makan sempena menyambut kepulangan Abah dan Bunda berakhir sebelum tengah malam. buah tangan dari tanah suci Mekah dan Madinah (Air Zamzam, kacang-kacang, buah-buah kering, Kurma dan manisan) juga sempat dihidangkan dan dibuat bekal pulang untuk saudara mara yang datang.

sesi mengemas beg-beg Abah dan Bunda pula selesai jam 1:00 pagi. seronok dapat bersembang dengan Abah dan Bunda tentang pengalaman mereka di tanah suci. walau badan penat, tapi mata masih segar mendengarkan cerita-cerita pengajaran daripada kedua orang tua. Alhamdulillah, syukur sangat-sangat kerana masih berkesempatan untuk meluangkan masa dengan mereka. oh ye, Abah dan Bunda agak susut, ketara sungguh perubahan tubuh badan mereke berdua. tapi yang penting both of them sihat walafiat, Alhamdulillah...
 
layan kopi luwak sambil menikmati udara segar pagi di kampung
untuk kali ni kami bercuti selama 4 hari 3 malam. cuti terakhir aku untuk tahun ini. sampai KK pada 18/10 dan terus balik ke kampung. sempat la meluangkan masa dengan Abah dan Bunda selama dua hari penuh.
sempat menjolok buah rambutan di depan rumah Atuk
itu rumah Atuk dan arwah Nenek tercinta :)
puas hati dapat makan buah rambutan tanaman Atuk. manis yo!
Air Zamzam
Alhamdulillah, setiap hari ada tetamu datang berkunjung menziarah Abah dan Bunda
hari Rabu, 21/10 adalah hari kami perlu kembali ke KL. sedih nak meninggakan orang tua tapi apakan daya, tuntutan kerjaya katanya. kali ni kami memilih untuk menaiki bas dari Sipitang ke Kota Kinabalu. selalunya kami akan drive ke KK bersama Abah dan Bunda, kemudian Abah dan Bunda bermalam di KK sebelum pulang semula ke kampung. tak sampai hati pulak nak menyusahkan mereka yang masih kepenatan. jadinya, mari naik bas.
bas kami dari Sipitang ke Kota Kinabalu bertolak pada jam 10 pagi
tambang pun murah je, RM18.00 per passenger
itu adalah stesyen keretapi Beaufort :)
perjalanan dari Sipitang ke Kota Kinabalu mengambil masa sekitar dua jam setengah hingga ke tiga jam. Alhamdulillah, perjalanan bas kami selesa dan sempat juga kami melelapkan mata sementara menunggu tiba di KK.
setibanya di KK, adik Yat dan isteri datang menjemput kami di stesyen bas. singgah sekejap shopping di Pasar Philippines dan seterusnya lunch sebelum ke dihantar ke KKIA. sampai di KKIA sekitar jam 2:00 petang bermakna ada 3 jam lagi masa menunggu sebelum berlepas.
 
kita minum dulu!
hello Captain! :)
thank you MAS and see you again next year InshaALLAH
 flight kali ni adalah flight terakhir kami selepas lebih sepuluh kali turun naik flight pada tahun ini.  terima kasih MAS untuk setiap layanan mesra yang telah diberikan :)
 tahun ni tahun kami penat terbang ke sana sini dan tahun di mana cuti tahunan aku pun nyawa-nyawa ikan, hahah. serious, cuti tahunan aku tinggal ciput sangat. tahun poket dan tabung koyak rabak juga, huhuh. memang pecah rekod lah. namun, semuanya dilakukan demi keluarga tercinta, demi Abah dan Bunda yang tiada gantinya. well, demi keluarga kita sanggup lakukan apa saja kan? ;)
 Alhamdulillah, ALLAH permudahkan segala urusan kami dan keluarga, sama ada untuk yang telah kami rancang elok-elok mahupun untuk perkara yang tiba-tiba muncul dan perlu dilaksanakan. semoga ALLAH terus memilih kita untuk mendapat syafaatNYA dan sentiasa mempermudahkan urusan kita di dunia ini dan seterusnya di akhirat kelak. inshaALLAH, Aamiin...

terima kasih sudi baca dan layan gambar-gambar yang tidak seberapa ini. terima kasih kerana sudi mampir di sini. sehingga ketemu lagi di entry yang akan datang, jaga hati jaga diri. cau beddah!

Monday, September 21, 2015

Haji 1436H ~ we are missing you Abah + Bunda

Alhamdulillah. terima kasih Ya Allah, kerana Kau makbulkan doa dan hajat aku untuk menghantar kedua ibubapa ku untuk menunaikan fardhu Haji musim ini di tanah suci Mu, Ya Allah.
terima kasih Allah, kerana memberi peluang untuk menyumbangkan sesuatu kepada mereka.
terima kasih Allah, kerana melancarkan persediaan Haji kedua orang tua ku.
terima kasih Allah, kerana memberikan rasa manisnya bahagia ini.
 terima kasih Allah, kerana menggerakkan hati ku untuk balik ke kampung tempoh hari.
terima kasih Allah, kerana memberikan pasangan yang sangat memahami.

perasaan yang paling indah apabila tahu sumbangan kecil diri ini dihargai dan disyukuri. segalanya hanyalah demi kesenangan mereka Ya Allah. tiada lain yang aku harapkan hanyalah kebahagiaan dan redhaMu ke atas mereka berdua, abah dan bunda ku.

Ya Allah Ya Tuhan kami, Kau berikanlah kebaikan di dunia dan di akhirat kepada abah dan bunda ku... dan jauhkanlah mereka dari seksa api neraka. InshaALLAH... Aamiin...

Allah, Kau lebih mengetahui.

we are missing you, abah dan bunda

"rindu Mekah", ujar bunda. terserlah wajah gembira pada hari mereka berlepas ke Jeddah

gambar kiriman daripada rakan sebilik bunda (Cikgu Rohaya)

lega hati tengok wajah gembira abah dan bunda. oh rindunya!

abah dan bunda berlepas ke Jeddah dari lapangan terbang Kota Kinabalu pada 1 September lepas. sementara menyesuaikan diri dengan suasana dan cuaca di sana, sempat juga beberapa kali mereka menunaikan Umrah. syukur Alhamdulillah...

23 September (rabu ini) bersamaan 9 Zulhijjah 1436H, semua jemaah Haji akan berwukuf di Arafah. mari kita beramai-ramai mendoakan kesejahteraan, kesihatan yang baik dan keselamatan kepada semua jemaah Haji di Tanah Suci. inshaALLAH, Aamiin Ya Allah...

pandanglah langit Arafah. renungilah bahawa pada hari yang mulia itu Allah SWT sedang memanggil para malaikat-Nya berkumpul di langit Arafah dan membangga-banggakan umat-Nya yang sedang Wukuf di Arafah di hadapan para malaikat-Nya di langit. disebutkan dalam hadis Qudsi bahawa Allah berfirman: "lihatlah kepada hambaKu di Arafah yang lesu dan berdebu. mereka datang ke sini dari penjuru dunia. mereka datang memohon rahmatKu sekalipun mereka tidak melihatKu. mereka meminta perlindungan dari azabKu sekalipun mereka tidak melihat Aku". Allah sangat memuliakan hari Wukuf di Arafah. hari itu, Allah mendekat sedekat-dekatnya kepada orang-orang yang Wukuf di Arafah untuk mendengarkan ungkapan dan keluhan hati mereka, menatap dari dekat wajah dan perilaku mereka.

p/s : abah... bunda... balik ye, kami menanti kepulangan abah dan bunda ke tanahair dengan selamat :)

Saturday, September 19, 2015

ke Langkawi lagi :)

dua tahun berturut-turut gi Langkawi. tahun 2014 gi reramai ngan sahabat-sahabat kesayangan di ofis. trip tahun 2015 ni hanya berdua-duaan saja. geng-geng lain decided gi sendiri, juga bawa keluarga memasing.

tahun lepas naik Air Asia. kali ni first time naik Firefly kat Subang Airport. oh ye, ini juga cerita lama. cerita bulan Mac 2015 yang lepas selama 5 hari 4 malam sahaja :P

first and second night kami bermalam di De Baron Resort Langkawi. bilik Deluxe with breakfast dalam RM200+ gitu. kemudian, malam ke-3 kami bermalam di The Gemalai Village, Dangau Hut - single storey chalet with breakfast. dan untuk malam terakhir kami stay di Meritus Pelangi Beach Resort and Spa. kali ni bilik betul-betul mengadap pantai. baru fe-feeling bulan madu gitu hahaha...

oh, untuk room rate terkini bagi hotel @ resort yang kami penah stay tu, sila google atau call terus reservation desk diorg ye. sebab kami pegi hari tu sebelum GST ;) 

during our trip ni juga sebenarnya sudah menghampiri LIMA 2015. jadinya, hari-hari percutian kami turut dimeriahkan dengan pertunjukkan (rehearsal) jet-jet tempur pelbagai negara. walaupun tak sempat melihat sendiri kehebatan pertunjukkan LIMA, at least ada juga pengalaman mendengar supersonic jet tempur. memang kebabom best wooo!

tak sampai 30 penumpang
sampai Langkawi Airport terus cari kereta sewa + Mangrove tour. then gi lunch

hari pertama sampai terus cuci mata, tak buang masa langsung heheh

hari kedua kami gi Mangrove tour, dapat pakej RM120/pax inclusive lunch
bot tour kami dikongsi bersama another 5 foreigners dari Singapore + Canada
bermula around 9:00a.m dan berakhir sekitar 1:00p.m

ikan besar dalam sangkar, kalau tak silap ni ikan kerapu


encik suami membelai ikan pari. iolss tengok dari jauh aje hihih

ala lupa nama tour guide kami ni. lelaki melayu berasal dari Johor katanya
selepas Mangrove tour kami singgah ke Ayer Hangat Village jenjalan rendam kaki gitu
dan seterusnya ke Langkawi Wildlife Park. sila bawa anak-anak anda ke sini ok, memang berbaloi-baloi!

 bagi makan sekumpulan flamingo yang manja :D
hehehe, sebenarnya arnab yg ada laaagggiii banyak. comel manja je semuanya. eiii geram!
settle jalan-jalan, balik hotel dan keluar semula untuk dinner dan cuci mata tengok helang paling besar
hari ke-3 di Langkawi. layan jiwa di tepi laut sebelum check-out
kali ke-2 lunch kat sini. kedai makan kegemaran kami di Langkawi
yesss... lama dah plan nak ke sini. nak tinggal di bendang heheh
inilah chalet yang terdapat di The Gemalai Village, highly recommended!
dan inilah chalet penginapan kami untuk 1 malam
seriously, we felt like at home. sangat-sangat selesaaaaa...
unik dan tersendiri
pemandangan yang mendamaikan

perkampungan gemalai :)

aktiviti petang kami heheh

dan encik suami yang sedang memasang strategi untuk menangkap ikan di sawah
rindunya dengan tempat ni
our breakfast, dihantar terus ke chalet penginapan kami
berjaya juga menangkap ikan haruan beberapa jam sebelum kami check-out dari sini

yeay! berjaya jugak tangkap seekor ikan haruan ;)
check-out dari sawah bendang, check-in pula di Meritus Pelangi
inilah bilik kami untuk malam terakhir di Langkawi
pemandangan terus ke pantai
sesambil sejukkan bilik, kemas-kemas barang kiriman kengkawan ofis dan adik beradik ke dalam beg
settle kemas-kemas, jom kita cuci mata chillax di tepian pantai

jalan-jalan tepi kolam
missing this view
majestic view indeed
jalan-jalan cintan cintu selepas breakfast, beberapa jam sebelum terbang pulang ke KL

LIMA 2015 fighter jet rehearsal, view from Meritus Pelangi beach


another fighter jet rehearsal for LIMA from the boarding area Langkawi International Airport
(while waiting our flight to KL)

gambar-gambar yang sempat ditembak semasa berjalan ke aircraft
kami berdua sangat berpuas hati dengan trip ke Langkawi kali ni. gi visit tempat-tempat yang kami tak sempat visit pada tahun sebelumnya. Alhamdulillah, memang seronok double triple lah. nanti kita datang sini lagi ok? 2017, perhaps? :D

terima kasih sudi baca ;)
jaga hati jaga diri, cau beddah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...